Yaşam alanlarınızı hem benzersiz hem de olduğundan daha büyük göstermek için aynaların gücüne başvurmaya ne dersiniz?
Başarılı bir iç mekan dekorasyonu için büyük bütçeler ayırmanıza gerek yok. Zamansız oluşu, işlevselliği ve dekoratif özellikleriyle göz dolduran aynalar size aradığınızdan daha fazlasını verebilir. Tabii yaşam alanlarınızı iyi analiz etmişseniz. Zira yüksek tavanlı bir duvardaki boşluk hissini çeşitli dekorasyon unsurları ile yumuşatmak mümkünken, alçak tavanlı bir mekanda duvarları dekorasyon unsurları ile doldurmak basık bir hava yaratabilir. Her iki durumda da risk almadan evinize şıklık katmak istiyorsanız atacağınız en doğru adım ayna kullanımına ağırlık vermek olacaktır. Mekandaki eşyalar ile ayna arasındaki orantıyı doğru kurmak son derece önemlidir. Eğer heybetli eşyalarla donatılmış bir mekanda küçük bir ayna kullanırsanız hem dekorasyonun bütünlüğünü bozarsınız hem de aynanın dekorasyona kattığı etkiyi yok edersiniz. Boş bir duvar, kiriş ya da kolon karşısına konumlandırdığınız ayna, dekorasyonunuza olumlu yönde katkıda bulunmak şöyle dursun başlı başına bir fiyasko olur.
Büyük ve gösterişli…
Öncelikle stilinizi belirlemelisiniz. Eğer minimalist tarzda bir dekorasyona sahipseniz duvarlarınızı büyük ve gösterişli aynalarla süslemeniz doğru olacaktır. Bu stildeki evlerde fonksiyonel ama az eşya ve bir o kadar da az aksesuar bulunur. Kullanacağınız gösterişli bir ayna evinize farklı bir karakter katar. Eğer yüksek duvarlı bir eve sahipseniz ya da aynayı kullanacağınız mekan büyükse tasarım açısından büyük boyutlarda ve gösterişli bir ayna kullanmak daha akılcı olacaktır.
Derinliği olan ferah mekanlar
Eğer odanız küçük ve fazla gün ışığı almıyorsa diğer dekorasyon öğelerinden rol çalmaması adına görece daha küçük boyutlarda, geometrik desenli veya parçalı görünümlü bir ayna kullanmak uygun olacaktır.
Küçük mekanlarda kullanılan ayna hem mekanı olduğundan daha büyük gösterir hem de ışığı yansıtması nedeniyle mekana ferah bir hava katar. Buradaki temel ipucu aynayı gün ışığı alan alanın tam karşısına konumlandırmaktır. Bu sayede gelen ışığı odanın tamamına dağıtarak evi olduğundan daha fazla ışık alan bir yapıya büründürürsünüz.
Eğer odanız alçak tavanlı ise duvarda tavana yakın bir yerde konumlandırılacak olan aynalar mekanı daha yüksek göstererek basık görünümü kırmaya da yardımcı olurlar. Aynalar az ışık alan ve dar bir yapıya sahip koridorlara da hem ferah bir hava katar hem de doğal bir aydınlık hissi yaratmaya yardımcı olur.
Antreye konumlandırdığınız bir dresuarın üzerine de ayna yerleştirmek akılcı bir seçim olacaktır. Zira bu şekilde hem mekanın doğrusal havasını kesintiye uğratırsınız hem de küçük ışıltılar sağlarsınız.
Mekanda bir odak noktası oluşturmak istiyorsanız da aynayı o noktaya konumlandırmalısınız. Örneğin eskitilmiş bir konsol ya da şömine odanızın odak noktası olsun istiyorsanız buralarda da ayna kullanabilirsiniz.
Yatak odalarında ayna…
Yatak odalarında odaya şık bir dokunuş katması açısından büyük boy aynaları tercih etmelisiniz tabii odanın genişliği buna müsaitse. Aynanın çevresine yerleştireceğiniz ampullerle bir kulis havası yaratıp mekanın yıldızı olduğunuzu bir kez daha vurgulamak da elinizde. Eğer alanınız küçükse dış kapağı aynalı olan gardıroplar da hem alanı geniş göstermenize yardımcı olacak hem de alandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.
Hayal gücünü harekete geçirin
Çocuk odasında ayna kullanırken tercihinizi eğlenceli ve yaratıcı modellerden yana kullanmalısınız. Çocuklar için tehlike oluşturmayacak yuvarlak ya da elips forma sahip plastik çerçeveli aynaları tercih etmeniz de çocuğunuzun güvenliği açısından son derece önemli.
Banyolar…
Banyoda lavabo üzerine ayna koyma fikri tarih olmak üzere. İsterseniz lavabo üzerine yine de ayna koyun ama yeni trend bir duvarı boydan boya ayna ile kaplamak. Bu sayede ışık-zemin-duvar- işlevsellik çemberinde banyonuza çarpıcı bir hava katabilirsiniz. Elbette ki sadece duvarı ayna ile kaplayıp geçin demiyoruz. Biraz hayal gücü lütfen! Aynanın köşelerini hasır ip, deniz yıldızları, midye kabukları ya da çakıl taşları ile süslemeniz halinde tamamen kendi zevkinizi ve stilinizi yansıtan bir banyoya sahip olabilirsiniz.