Yaşamın doğal bir evresi olan menopoz sürecine doğru bir şekilde hazırlanmak ve bu süreci sağlıklı bir şekilde yönetebilmek mümkün…
Kadınların adet kanamalarının kesilmesi şeklinde özetlenebilecek olan menopoz dönemi yaklaştıkça stres ve endişe de beraberinde geliyor. “Bundan sonra hayat daha sıkıntılı ve sorunlu” geçecek düşüncesi ile olaya yaklaşan kadınlar süreci daha da zor bir hale getiriyor. Halbuki bu dönemi sağlıklı bir şekilde yaşayabilmek mümkün. İşte size madde madde menopoz dönemi için sağlık önerileri:
- Vücudunuzu toksinlerden arındırmaya özen gösterin.
- Uykunun beden ve ruh sağlığının temeli olduğunu unutmayın ve her gün mutlaka 8 saat uyumaya özen gösterin.
- Stres menopoza erken girmenin olduğu kadar bu süreci sorunlu bir şekilde geçirmenin de nedenlerinden biri. Bedeni stresten arındırarak zihin ve ruh bütünlüğünü sağlamak amacıyla yoga gibi meditasyon tekniklerinin yardımına başvurun.
- Menopoz döneminde östrojen hormon eksikliğine bağlı olarak osteoporoz (kemik erimesi) ortaya çıkar. Kemik erimesinin etkilerini minimuma indirmek için doğal bir D vitamini kaynağı olan güneşten olabildiğince yararlanın ve fiziksel aktiviteleri günlük yaşamınıza daha fazla dahil edin. Kalsiyum, magnezyum, çinko, E ve D vitamini içeren besinler tüketmeye özen gösterin.
- Menopoz döneminde kolesterol ve trigliserid düzeyleri yükselir. Bu ise kalp krizi ve felç riskinin ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle dengeli ve doğru beslenmeye özen gösterilmelidir. Trans yağ tüketilmemeli, taze sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme düzeni oluşturulmalı, şeker kesilmeli, daha uzun süre tok kalmaya yardımcı olan ve kan şekerini yavaş yavaş yükselten esmer pirinç, tam buğday unundan makarna, karabuğday vb. kompleks karbonhidratlar tercih edilmeli, tuz tüketimi sınırlandırılmalı, alkol ve sigara gibi alışkanlıklardan da uzak durulmalıdır.
- Menopoz döneminde azalan hormonlar nedeniyle içe kapanma, sinirlilik, unutkanlık, yorgunluk gibi ruhsal değişikliklerin yaşanması da muhtemeldir. Bu nedenle psikolojik destek almak bu süreci doğru yönetmekte son derece yararlı olabilir. Ayrıca uzmanlar depresyon ve sinirlilik halini ortadan kaldırmak için triptofan aminoasidini sağlayan hindi, peynir, yulaf ve kurubaklagiller tüketilmesini öneriyorlar. Triptofan ayrıca serotonin salgılanmasında son derece etkili. Uykuyu ve iştahı düzenlemeye yardımcı olan serotonin aynı zamanda =mutluluk demek.
- Sıcak basması hissini bu dönemde sıklıkla yaşar hale geldiyseniz baharatlı besinleri, çikolata, alkol ve kafeini her zamankinden daha da azaltın.
- Yaşamınıza sorunsuz bir şekilde devam edebilmek adına doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin. Periyodik olarak smear testi, kan sayımı, karaciğer, tiroit, kalp ve böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi, meme inceleme tetkikleri ve kemik erime testlerinizi yaptırın.
Derleme kaynaklar: https://www.memorial.com.tr/
Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği