Vücutta pek çok dokuya dağılmış halde bulunan demir, eksikliği halinde hastalıklara sebebiyet verebilen vücut için son derece önemli bir mineral.
1
- Demir kaynakları hem ve hem olmayan olmak üzere iki ana kategoriye ayrılabilir. Hem demiri bağırsaktan emilim için daha elverişlidir; kırmızı et, kümes hayvanları ve balıktan elde edilir. Hem olmayan demir bezelye, kuru baklagiller, tahıllar, sert kabuklu kuru yemişler ve koyu yeşil yapraklı sebzelerden elde edilir.
2
- Besinlerdeki demirin tamamı vücutta emilemez. Aldığımız demirin yararlı olabilmesi için C vitamini ve aminoasitlerden yana zengin besinlerle birlikte tüketilmelidir. Örneğin yemekle alınan 500 miligram C vitamini demirin emilimini 6 kat artırır. Özellikle C vitamini içeren portakal suyu, ananas suyu ve greyfurt suyu gibi meyve sularının yüksek miktarda protein ve demir içeren bir öğünle birlikte tüketilmesi demir emilimini artırır.
3
- Kadınlar erkeklere oranla daha fazla demir eksikliği yaşarlar. Bu durumun başlıca sebeplerinden biri kadınların menstrüasyon döneminde fazlaca kan kaybetmeleridir. Yetişkin bir kadın günlük 14.8 mg demire ihtiyaç duyarken bu oran erkeklerde 8.7 mg’dır.
4
- Demir eksikliği dünyada en çok görülen anemi yani kansızlık türüdür. Vücutta güçsüzlük ve yorgunluk, ciltte solgunluk, sık sık nefes nefese kalmak, uykusuzluk, baş ağrısı, ağız ve diş sorunları, konsantrasyon sorunları, sinirlilik hali aneminin başlıca belirtilerindendir.
5
- İstatistiklere göre dünyada kadınların %35’inde, erkeklerin %20’sinde ve hamilelerin %50’sinde demir eksikliği anemisi (kansızlık) görülüyor.
6
- Demir hem anne hem de bebek için son derece önemli bir mineraldir. Doğru beslenen kadınlarda demir yeterli olabilir ancak hamilelikte demire olan ihtiyaç artar. Hamilelikte demir eksikliği yaşayan annelerin bebeklerinin gelişmesinde ve büyümesinde gerilik söz konusu olabilir.