Yapılan araştırmalara göre vücut için gerekli vitaminleri karşılamada sebze ve meyve yemek, vitamin takviyeleri içmekten daha sağlıklı.
Avusturalya’da nüfusun yüzde 29’u her gün vitamin takviyesi alıyor. Bu oran, ABD’de yüzde 52 ile en üst noktada. Özellikle gelişmiş ülkelerde vitamin takviyeleri içmek günlük beslenmenin bir parçası olarak görülüyor. Öyle ki ABD’de vitamin takviyelerine yılda 30 milyar dolar harcanıyor.
Peki bağışıklık sistemini güçlendirmekten kilo vermeye ya da beynin daha aktif çalışmasına kadar pek çok farklı niyetle sağlık vadeden bu vitamin takviyeleri gerçekten işe yarıyor mu?
Annals of Internal Medicine Dergisi’nde yayınlanan ve 27 binden fazla deneğin katıldığı bir araştırma, bu hapların yerine vitamin açısından güçlü sebzelerin yenmesinin sağlığa daha iyi katkı yaptığını ortaya koyuyor.
Ölüm oranlarını etkiliyor
10 yılı aşkın süren araştırmada 20 yaş üstü denekler 1 ay boyunca 24 saat tüm beslenmelerini yazıyor. Çalışmaya göre, yeşil yapraklı sebzelerde bulunan K vitamini ve sebze, kuruyemiş, tahıllar, balık ve ette bulunan magnezyumun yeterli alımı, ölüm oranını azaltıyor. Yemeklerden alınan K vitamini, demir ve A vitamini de kalp rahatsızlıklarıyla ölüm oranını azaltmada etkin rol oynuyor.
Önemli bir bilgi… Günde bin miligramın üzerinde kalsiyum hapı almak kanser riskini artırıyor. Ancak günlük beslenmede yiyeceklerden bu miktarın üzerinde kalsiyum da alsanız sorun olmuyor.
Araştırmayı gerçekleştirenlerden Tufts University’den Fang Fang Zhang, “Sonuçlarımız beslenmeyle alınan fazla vitaminlerin, takviyelerden aldığı takdirdeki gibi olumsuz etki yaratmadığı fikrini destekliyor. Ölüm oranlarına bakınca vücuda gereken vitaminlerin hangi yolla elde edildiğinin çok önem taşıdığını görüyoruz.”
NewYork-Presbyterian ve Weill Cornell Medicine’den endokrinolog Rekha Kumar da sadece vitamin destekleri alarak kötü beslenmenin yarattığı zararın karşılanamayacağını vurguluyor.
American College of Cardiology’nin yayınlarında bir makalede multivitamin hapları almanın sağlığa yararlı etkisi olmadığına dikkat çekildi. Bir zararı da yok tabii… 2017’de Nurses’ Health Study tarafından açıklanan bir çalışmaya göre de multivitamin hapları inme ihtimalini azaltmıyor. Avusturalya’da yapılan bir araştırma da benzer sonuçlara sahip. Kalp hastalığı, inme gibi hastalıklarda multivitamin, D vitamini, kalsiyum ve C vitamini alımı bir artı getirmiyor.