Malzemeler
250 gr pirinç, 1 kg yaprak, 3 adet kuru soğan, 2 adet domates, yarım demet maydanoz, yarım demet dereotu, 1 yemek kaşığı nane, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık, 1 çay bardağı zeytinyağı, yarım su bardağı su
Soğanı ve domatesleri küp küp doğrayın. Bir tencereye zeytinyağını koyun önce soğanları ilave edip pembeleşinceye kadar soteleyin ardından domatesleri ekleyerek bir miktar daha kavurun. Üzerine salçayı ilave edin 1-2 dakika kavurduktan sonra yıkadığınız pirinçleri, dolmalık fıstıkları ve üzümü ekleyin. İki dakika daha kavurduktan sonra şekeri ve suyu ilave edin. Pirinçler suyu çekince tencereyi ocaktan alın harcın içine ince ince kıydığınız yeşillikleri ve tüm diğer baharatları ekleyerek karışımı demlenmeye bırakın. Yapraklar taze ise ayıklayıp, tuzlu limonlu kaynar suda hafifçe haşlayın. Eğer yapraklar salamura ise tuzundan arındırmak için birkaç kez temiz suda yıkayın. Yaprakların tüylü yüzü içe gelecek şekilde hazırlamış olduğunuz harçtan koyarak önce yaprakların sağ ve sol kısmını içe katlayın daha sonra uzunlamasına sararak bir kalem şekli elde edin. Tencereye dizdiğiniz ve üzerini bir tabakla kapattığınız sarmaların üzerine çıkacak kadar su ve yarım limon suyu ilave edin. Yaprak dolmaları önce harlı ateşte sonra kısık ateşte pişmeye bırakın. Pirinçler pişince ocağın altını söndürün. Tencereyi kapağı kapalı bir şekilde dinlenmeye bırakın. Soğuyunca servis yapın.