Online teknolojilerin ve sosyal medyanın yaygınlaşması ile birlikte çocukların ekran önünde geçirdiği vakit hem aileleri hem de öğretmenleri endişelendiriyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2018 raporunda, 2 ila 5 yaş arasındaki çocukların günde maksimum 1 saat ekrana bakması tavsiye ediliyor. Bugüne kadar internet kullanımının beyindeki olumlu-olumsuz etkileri üzerine yapılan araştırmalar hep yetişkinler üzerinde. Bu konuda net olmak için bu araştırmaların daha küçük yaştakileri de kapsaması gerektiği belirtiliyor.
Medicana International İstanbul Hastanesi’nden Uzman Pedagog Yücel bu konuda şunları söylüyor: “Yemek yedirmek ya da sakinleştirmek için çocukların eline akıllı cihazları vermeyin. Yemek yeme eylemi ekran olmadan, masada olmalıdır. Çocuklarınıza eğitsel yaklaşmayı, akıllı cihazların olumlu, olumsuz etkileri hakkında konuşmayı ihmal etmeyin. Uzun süreli cihaz kullanımı ile dikkat problemleri arasında ciddi bir ilişki bulunmaktadır.”
Western Sydney Üniversitesi ve Manchester Üniversitesi’nde çalışmalar yürüten Dr. Joseph Firth daha çok araştırma yapılması gerektiğine katılıyor ama yine de bu süreçte çocukların ekran önünde çok fazla saat geçirmesinin sosyal iletişim ve spor gibi gerekli geliştirici aktivitelere zaman ayırmamak gibi basit ama büyük sorunlar yaratacağının altını çiziyor. “Bu konuda ailelerin hem izlenecek zamana hem içeriğe dair kurallar koyabildiği, bilgisayar ve akıllı telefonlarda kullanılabilen pek çok yazılım ve uygulama var” diye de ekliyor. Dr. Firth’e göre çocukları siber zorbalığa, bilgisayar bağımlılığına karşı korumak için ailelerin internetin yaşamlarını nasıl etkileyebileceğine dair yaptığı konuşmalar etkili oluyor.