Çocuklarda kulak enfeksiyonlarını tespit edebilen ilk akıllı telefon uygulaması geliştirildi. Uygulamanın başarısı yüzde 85’e ulaşıyor.
Kulak enfeksiyonunun belirtilerini fark etmek oldukça güç. Hele henüz iletişim kuramayan küçük çocuklarda daha da zorlaşıyor. Aileler bu durumlarda daha çok çocuğun huysuzlanmasından ve uyuyamamasından şüpheleniyor. İşte bu alanda Washington Üniversitesi’nden Doç. Dr. Shyam Gollakota ve PhD öğrencisi Justin Chan, hem çocuklarda hem yetişkinlerde kolaylıkla kullanılabilen bir mobil uygulama geliştirdi.
Nasıl çalışıyor?
Uygulamanın çalışma prensibi çok basit. Telefonun altında bulunan hoparlörle işliyor. Ses aldığımız ve ses verdiğimiz bu kısmı, koni şeklindeki bir kağıt ile kulağa yerleştirdiğimizde uygulama çalışmaya başlıyor. Koni çocuğun ya da yetişkinin dış kulağının üstüne konuluyor. Sonra telefondan çıkan sesle ses dalgalarına dayalı orta kulakta sıvı tespiti yapılıyor ve duyma oranı tespit edilerek analiz ediliyor. Dedektör benzeri çalışan bu uygulama sayesinde, kulağın içinde enfeksiyon olup olmadığı saptanıyor.
Orta kulaktaki enfeksiyonları tespit ediyor
Bu sistem özellikle çocuklarda çok yaygın şekilde görülen ve ebeveynlerin çocuk doktorlarına yaptığı ziyaretlerin çoğundan sorumlu olan orta kulak enfeksiyonlarını hedef alıyor. Orta kulak enfeksiyonu, kulak zarının arkasındaki alanda sıvı birikmesine neden oluyor. Ancak bazı durumlarda enfeksiyon tespit edilemeyebiliyor ve işitme sorunları dahil birçok soruna yol açıyor.
Başarı oranı yüzde 85
Shyam Gollakota ve Justin Chan, bu icatlarını yaşları 18 aylık ile 17 yaş arasında değişen 53 çocuk üzerinde denedi. Algoritma yüzde 85 doğru çalıştı ve hatta yaşı küçük çocuklarda bu oran yüzde 95’e kadar çıktı.