Okul dönemi başladı! Peki okula yeni başlayan miniklerimiz bu sürece nasıl uyum sağlayacak? Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikolojisi Uzmanı Klinik Psikolog Emel Güler anlatıyor.
Okul başlangıcı çocuğun hayatında önemli bir adımdır; dolayısıyla olumlu bir başlangıç çocuğun okul hakkındaki olumlu düşüncelerinin gelişimine katkı sağlar. Çocuklar alışkın olmadıkları ortamlara girmekte ve tanımadıkları kişilerle ilişki kurmakta çekimser kalabilirler; tanıdık yüz ve alıştıkları ortamda ise güvende hissederler. Bu yüzden özellikle anaokulu ve ilkokula yeni başlayan öğrenciler için uyum süreci daha da hassas olabilir. Okul hakkında konuşmak, çocuğun okulla ilgili duygu ve düşüncelerini paylaşmasına olanak sağlamak, okulla ilgili bilgi aktarımı, gerekirse gideceği okulun önceden birlikte görülmesi çocuğunuzun kaygısının azalmasına yardımcı olur.
Okuldan bahsederken dikkat!
Aile içinde okul hakkındaki konuşmalar ve aile bireylerinin okul deneyimleri çocuğun zihninde okulun nasıl bir yer olduğuna dair fikir oluşturur. Bu yüzden aileler okuldan bahsederken çocuğun kaygı, korku hissetmesine ve endişelenmesine sebep olacak konuşmalardan kaçınmalı.
Çocuğunuzun zevklerine kulak verin
Okula yeni başlayan çocuklar için okul hazırlığı önemsenmeli ve hazırlık için özel vakit ayırılmalı. Çocuğun sürece dahil edilmesi okula gitme motivasyonunu artıracağı için hazırlık yapılırken çocuğun tercihleri öncelikli olmalı. Örneğin kırtasiye ürünleri çocuğun zevkine göre seçilmeli.
Anneden ayrılmak zor gelebilir
Anneden ayrılma sorunları, okula yeni başlayan çocuklarda sıklıkla görülen kaygı göstergeleridir. Çocuğun anneden ilk ayrı kalma deneyimi okul başlangıcı olacak ise okula uyum süreci uzun sürebilir. Bu nedenle, okula başlamadan önce küçük çocukların anneden kısa süreli ayrılıklar yaşamasına fırsat verilmesi önemlidir.