İncir, kızılcık ve mürdüm eriği… Üçü de çok lezzetli, üçü de şifa kaynağı. Bu eşsiz meyvelerin faydalarını öğrenirken, aynı zamanda mutfakta harikalar yaratmaya ne dersiniz?
Vitamin ve mineral deposu: İncir
İncir A, B1 ve B2 vitaminleri, manganez, potasyum, magnezyum, bakır, demir ve fosfor bakımından zengin bir meyve. Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri sayesinde kalbe destek oluyor; kalsiyum içeriğiyle kemik sağlığına katkıda bulunuyor. İncir daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda kabızlığı gideren iyi bir lif kaynağı olarak biliniyor. Çözünen bir lif olan pektin içeriğiyle incir kolesterol seviyelerini de düşürüyor. Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen incir mevsiminde mutfakları da şölene dönüştürüyor. Kompostodan tarta, kurabiyeden salataya farklı tariflere lezzet katan incirin reçeli de favoriler arasında yer alıyor.
Antioksidan deposu: Mürdüm eriği
Mürdüm eriğinin en önemli özelliği bağışıklık sistemini güçlendirmesi… C, A, B1, B2, B3, B6, A, C, E vitamini ve potasyum kaynağı olmasının yanı sıra, yüksek lif oranıyla sindirim sisteminin de destekçisi. Kan yapıcı özelliği var, ayrıca metabolizmayı da hızlandırıyor. Düşük glisemik endeksine sahip olduğu için kan şekerini dengede tutuyor. Düşük kalorili bir meyve olarak diyet listelerinde gönül rahatlığıyla yer buluyor. Ayrıca iyi bir antioksidan olduğunu da unutmamak gerek. Faydaları bir yana, mürdüm eriği lezzetiyle de gönüllere taht kuruyor. Marmeladını, reçelini ya da kompostosunu hazırlayabilir, şahane kek ve tartlar hazırlayabilirsiniz.
Küçük dev: Kızılcık
Küçücük göründüğüne bakmayın, kızılcık sağlığa büyük faydaları olan bir meyve! Her şeyden önce tam bir lif deposu. Kan basıncını dengeliyor ve hipertansiyonun önüne geçiyor. Zengin bir sodyum ve potasyum içeriğine sahip, ayrıca mineraller açısından da çok zengin. İyi bir kalsiyum, demir, bakır ve manganez kaynağı. Antioksidan içeriği sayesinde hücreleri koruyor. İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi geliyor, kalp sağlığına destek oluyor, solunum enfeksiyonlarına fayda sağlıyor. Hatta yapılan bir araştırmaya göre diş çürüklerini bile önlüyor. Mutfaklarda da sevilen kızılcık özellikle marmelat ve şerbetlerin gözdesi olarak öne çıkıyor.