En sevilen baklagillerin başında gelen nohut her tanesiyle sağlık ve lezzet vadediyor.
Daha iyi pişmesi için…
Nohudu 1 gece önceden ıslatırsanız, yapacağınız yemeklerde daha iyi sonuç alırsınız. Böylece dış kabuklar yumuşar ve nohut daha iyi pişer. İdeal yumuşaklık için nohutları suda en az 8, en fazla 12 saat bekletmelisiniz.
Karbonat desteği
Nohudu ıslatırken üzerine koyduğunuz suya bir tatlı kaşığı karbonat ekleyin. Karbonat nohutların yumuşamasını sağlar, bu sayede haşlanma süresi de kısalır. Tabii suyu süzdükten sonra, karbonattan arındırmak için nohutları yıkamayı unutmayın.
Nohudu haşlarken…
Nohudu haşlanmaya bıraktığınızda, üzerinde bir miktar köpük oluştuğunu görebilirsiniz. Bu köpüğü bir kevgir yardımıyla alıp atın. Böylece nohudu sindirmeniz daha kolay hale gelir, daha az gaz sorunu yaşarsınız.
Kabuk meselesi
Nohudun kabuklarını tek tek ayıklamak zahmetli sayılabilecek bir iş olsa da, bu işlem nohudun daha iyi ve hızlı pişmesini sağlar. Ayrıca lezzet açısından da hissedilir bir fark yaratır. Islatma suyunda şişince dış kabukları ayrıldığı için gaz yapma etkisi de kaybolur.
Faydaları…
Nohut kalsiyum, demir, magnezyum, çinko ve K ve A vitaminleri açısından zengin bir baklagil olarak biliniyor. Lifli bir besin olduğu için sindirim sistemine yardım ediyor, bağırsakların düzenli şekilde çalışmasını destekliyor. Kemik yapısını güçlendiriyor, kan şekerini uygun seviyede tutuyor, kalp sağlığını koruyor. Aynı zamanda iyi bir protein kaynağı olarak vegan beslenme düzeni için de önem taşıyor.