Grip, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıkların artık mevsimi yok! İyi haber; şifayı kapmamanın yolu sağlıklı beslenmeden geçiyor.
Mevsim değişikliklerinden gerek ruhsal gerek fiziksel olarak etkilendiğimiz bir gerçek. Kapalı mekanlarda geçirdiğimiz uzun zaman virüslerle daha fazla baş başa olmak anlamına geliyor. Öyleyse biraz daha güçlü olmanın yollarını aramalıyız. Soğuk algınlığı, grip ve bahar yorgunluğunu besinlerle yenebiliriz. İşte birkaç küçük ama önemli beslenme önerisi:
İhtiyacınız olanı tüketin
Herkesin enerji ihtiyacı farklı; 70 yaşında bir insanın alması gereken kalori ile 25 yaşındaki bir insanın alması gereken kalori arasında büyük fark var. Soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonlar, halsizlik ve yorgunluktan korunmak için günlük ihtiyacınız kadar kalori alın. Yoksa vücut direnci ve performansı düşer.
Efsaneleri unutun
Dengesiz ve tek tip beslenme programları mevsim geçişlerinde, her dönemden çok daha fazla olumsuz etki yapar. Enerji miktarı ya da karbonhidratların fazlasıyla kısıtlanmasına dayanan diyetler su kaybına neden olur. Vücudunuzun asit-baz dengesini bozarak uzun dönemde ciddi sağlık sorunları doğurabilir ve baş ağrısı, sinirlilik, konsantrasyon bozukluklarına sebep olabilir.
Mevsimine göre tüketin
Taze meyve ve sebzeler diğer besinlerden almadığımız C vitamini ihtiyacımızı karşılar. Ayrıca içerdikleri lif bakımından sindirim sistemimize de iyi gelirler. Her gün 2 porsiyon salata ve 2 porsiyon az yağlı sebze yemeğini ana öğünlerinize ilave etmeyi unutmayın. Meyve tüketimini dengeli bir şekilde artırın ya da her gün bir bardak portakal ya da mandalina-greyfurt suyu için. Şeker ve böbrek hastaları bunu beslenme uzmanları kontrolünde uygulamalı. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve turunçgilleri bu dönemde tüketin.
Düzenli uyku, bol su
Uyku vücut direncini doğrudan etkiler. Düzenli uyumaya çalışın. Su tüketimi ise böbrek fonksiyonları, kan dolaşımı, vücut ısı dengeniz, besinlerin taşınması ve atık maddelerin atılması için çok önemli. Her gün 2-2,5 litre su için.
Grip neden kış aylarında daha sık görülür?
Kışın, kapalı ortamda nemin daha az olmasıyla virüsler daha uzun süre canlı kalır. Kişiler virüsü solunum yoluyla alır. Ayrıca göz, burun ve ağız gibi vücut bölgelerinden damlacık yoluyla vücuda girebilir. Kış aylarında kapalı ortamlarda bulunduğumuz için virüsün yayılımı daha kolay olur.