Meyveli, çikolatalı, sade, kuru yemişli… Farklı malzemelerle hazırlanan kekler çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Kek yapmak kolay görünse de, bazen küçücük bir hata moral bozucu sonuçlar doğurabiliyor. Örneğin fırında kabardığını gördüğünüz mis kokulu kekiniz birden sönebiliyor ya da kalıptan düzgün çıkmıyor ve size hayal ettiğiniz sunum şansını vermiyor. Bu tip sıkıntıları yaşamamak için dikkat etmeniz gereken püf noktaları var…
* İyi ve doğru sonuç alabilmek için yumurta da dahil olmak üzere kek yapımında kullanacağınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.
* Şeker ve yumurtayı iyice çırpmak mükemmel bir kekin en önemli püf noktasıdır. Sabırlı davranın ve şeker güzelce eriyip krema kıvamına gelinceye kadar çırpma işlemine devam edin.
* Un, kabartma tozu, nişasta gibi malzemeleri mutlaka eleyerek keke ilave edin.
* Kekinizi yağlı kağıt ile pişirirseniz hem daha az yağ kullanmış olursunuz hem de kalıba yapışma riskini ortadan kaldırırsınız. Eğer yağlı kağıt kullanmayacaksanız, kalıbın içini iyice yağlayın ve içine biraz un serpin. Kalıbı ters çevirip fazla unu atın ve kek harcını kalıba dökün. Pişirdiğiniz kek her şeye rağmen kalıptan kolayca çıkmıyorsa, ıslak bez üstünde bekletmeyi deneyebilirsiniz.
* Kek pişirirken fırının kapağını özellikle ilk 15 dakika açmayın, yoksa kekiniz kabarmaz.
* Kuru malzemeleri keke ekledikten sonra mikserle çırpmayın, sadece bir sptaluyla iyice karıştırın.
* Üzümlü kek yapmak için kullanacağınız üzümleri ıslak beze sararak bir gece bekletin. Hamurun içinde dağılmalarını sağlamak için üzümleri toz şeker veya unla karıştırmak gerektiğini unutmayın.
* Keki sıcakken dağılmadan kesmek için bıçağı suya batırın.