Hava değişiklikleri, zayıf bağışıklık sistemi, sınav stresi, kalabalık sınıflar okul çağı çocuklarını hasta ediyor. Doğal yollardan çocuk sağlığını ve yetişkin sağlığını korumak için kışın hangi antioksidan besinlere öncelik vermemiz gerekiyor?
Beslenme ve Diyet Uzmanı Zülal Yalçın özellikle mevsim geçişlerinde, vücudun bağışıklık sisteminin düşebileceğine dikkat çekiyor; her dönem günlük beslenmeye eklenecek antioksidan içeriği yüksek sebze ve meyveler ile bağışıklık sisteminin güçlendirilebileceğini söylüyor. Özellikle okul çağı çocuklarının beslenmelerine ekleyeceğimiz antioksidan içeriği yüksek besinler hastalıklara karşı uzun dönemde kalkan gibi sağlam bir etki gösteriyor. Antioksidanlar insan vücudu için elzem bir madde. Bir kısmı vücudumuz tarafından üretiliyor, geri kalan kısmını dışarıdan besinler yoluyla almamız gerekiyor.
Zülal Yalçın bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidan içeriği yüksek olan kırmızı meyveleri şöyle sıralıyor: “Kırmızı meyveler içerdikleri proantosiyanidinler sayesinde, kalp hastalığı ve kanser gibi pek çok hastalıktan korur. Ayrıca nar, çilek ve böğürtlen ellajik asit içerir. Ellajik asit kanserle savaşan doğal bitkisel ajandır. Yabanmersini ise bilişsel fonksiyonları koruyan bileşenler içerir. Çocuğunuza vereceğiniz günlük meyve porsiyonunun büyük çoğunluğunu orman meyvelerinden tercih edebilirsiniz. Özellikle nar iyi bir seçim olacaktır. Günlük meyve hakkımızı nar olarak yoğurda ekleyebilir, salatalarda kullanabilir ya da bir ara öğün seçeneği olarak değerlendirebilirsiniz. Üzüm, resveratrol ve quarcetin içerir. Bu içerdiği bileşenler sayesinde serbest radikaller ile savaşır, damar yapısını korur, damar sertliği gelişme riskini azaltır. Resveratrolün kansere karşı koruyucu olduğu, infilamasyonu azalttığı, gastrik ülser, osteoporoz ve inme riskini azalttığı bilinir. Mevsiminde tüketeceğiniz günlük bir çay bardağı siyah üzüm sayesinde pek çok hastalıktan korunmak mümkün.”