Dünya son derece tehlikeli bir hal alan coronavirüs ile boğuşurken, gelin genel olarak virüslerden nasıl korunacağımıza hep birlikte göz atalım.
Ellerinizi sık sık yıkayın
Virüsler göz, burun ya da ağız aracılığıyla solunum yollarından vücuda girebiliyor. El yıkamanın önemi işte bu noktada devreye giriyor. Temiz su ve sabunla elleri düzenli olarak yıkamak viral enfeksiyonlara karşı etkili bir koruma yöntemi… Dışarı çıktığınızda ise alkol bazlı bir el antiseptiğinden yararlanabilirsiniz.
Hapşırırken ağzınızı kapatın
Mikrobiyoloji Bölümü uzmanlarına göre ortalama bir öksürük ya da hapşırık ile etrafa 20 bin virüs saçılıyor! Bu bilgiden yola çıkıldığında “Öksürürken ya da hapşırırken burnunuzu ve ağzınızı kağıt mendil ile kapatın” tavsiyesi çok daha önemli ve anlamlı bir hale geliyor. Eğer yanınızda mendil yoksa dirsek içini kullanmaya özen gösterin. Ayrıca öksürdükten ya da hapşırdıktan sonra ellerinizi iyice yıkamayı da ihmal etmeyin.
Bulunduğunuz ortamları havalandırın
Havalandırılmayan ortamlarda bulunan mantar, akar, küf, bakteri ve virüsler hızla çoğalarak tehditkar bir hale gelebiliyor. Bu tehditten korunmak içinse hava soğuk bile olsa pencereleri açarak bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmanız gerekiyor.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirin
Virüsler karşısında sağlam durmak için bağışıklık sistemini güçlü tutmak şart. Kaliteli protein, doğal sebze/meyve, tam tahıl, bakliyat, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin bir beslenme güçlü bir bağışıklık sisteminin kilit noktası. Bunun yanı sıra yeterli sıvı alımına da dikkat etmek gerekiyor. Vitamin ve minerallerin bağışıklık sistemini güçlenme ve virüslerden korunmada gerçekten önemli bir rolü var. Örneğin çinko vücuttaki virüslerin çoğalmasını önleme yeteneği olan önemli bir mikro besin. Yumurta, et, süt ve kuruyemişlerde yoğun şekilde bulunuyor. Turunçgiller, limon, yeşil biber, maydanoz ve kivide bolca bulanan C vitamininin antiviral ve antibakteriyel etkisi ise paha biçilmez. A, B, D, E vitaminleri, folik asit, demir, Omega-3 de virüslerden korunmada bize tam destek veriyor.
Uyku, egzersiz ve stres yönetimi
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için üç önemli noktaya daha dikkat etmek gerekiyor: Yeterli uyku, stresten uzak durmak ve egzersiz yapmak.
- Uzmanlar yetersiz uykunun bağışıklık sistemini zayıflattığını, metabolizmanın düzgün çalışmasını engellediğini ve enfeksiyon hastalıklarına yakalanma sıklığı artırdığını söylüyor. Tavsiye edilen süre yetişkinler için ortalama 7-9 saat.
- Modern çağın hastalığı olan stresin bağışıklık sistemini güçsüz kıldığı bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış durumda. Bu yüzden kendinize uygun stres yönetim şeklini bulmaya zaman ayırmalısınız. Örneğin meditasyon, yoga ya da nefes tekniklerini deneyebilirsiniz. Ama her şeyden önce düşünce biçiminizi değiştirmeli ve olumlu düşünceyi benimsemelisiniz.
- Günlük 30 dakika egzersiz yapmak örneğin tempolu yürümek güçlü bir bağışıklık sistemini garantileyebilir, ayrıca iyi uyumanıza ve stresten arınmanıza da yardımcı olabilir.