Yüksek besin içerikleri ile sağlığa pek çok fayda sağlayan
“siyah” mucizeleri sizin için araştırdık:
Pirincin esmerine, turpun pembesine, sarımsağın beyazına, havucun
turuncusuna, fasulyenin yeşiline, mercimeğin kırmızısına aşinayız ama bu
besinlerin bir de siyah alternatifleri var. Peki bu besinler neden siyah? Çünkü
antosiyanin içeriyorlar. Antosiyanin kırmızı, mor ve siyah besinlerde renk verici bir
madde… Uzmanlar bu içeriğe sahip olan besinlerin yüksek miktarda antioksidan
etki sağladığını söylüyor. Biz de bu sayımızda antosiyanin bakımından zengin
olan siyah renkli besinleri ele alıyoruz.
Siyah pirinç:
Son zamanlarda raflarda daha sık gördüğümüz siyah pirince rağbet giderek artıyor. Şeker oranı düşük, magnezyum ve demir açısından zengin, lif ve minerallerle dolu
bir besin olması siyah pirincin popülerliğini açıklar nitelikte. Siyah pirincin antioksidan değeri de oldukça yüksek. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendiriyor, ayrıca yaşlanma
karşıtı etki gösteriyor. Siyah pirinç ayrıca kolesterol seviyesini dengeliyor, kalp-damar hastalıklarına karşı koruma sağlıyor.
Siyah havuç:
Alıştığımız havuç rengi turuncu olunca, siyahına yönelmek zaman alabilir ama gerçek şu ki siyah havuç son dönemlerin yıldız sebzelerinden biri. Her şeyden önce
antioksidan oranı çok yüksek. Bu sayede vücudumuzu serbest radikallerden koruyor, hastalıklara kalkan oluyor.Önemli miktarda A, C ve K vitamini içeriyor; potasyum, çinko,
kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller barındırıyor. Bağışıklık sistemini desteklemek konusunda son derece başarılı olan bu ilginç renkli sebze lif içeriğiyle sindirime yardımcı oluyor, miderahatsızlıklarının iyileşme sürecine katkıda bulunuyor.
Siyah fasulye:
Fasulyenin beyazı ve yeşili mutfaklarımızda sıklıkla yer buluyor, bununla birlikte siyah fasulye de yüksek besin değeriyle tabaklarımızdaki yerini sağlamlaştırmaya aday. Siyah fasulye A, B2, B3, B6 ve B9 vitamini içeriyor; ayrıca folik asit, kalsiyum, fosfor, çinko, magnezyum, bakır, demir ve manganez gibi mineraller açısından da zengin bir bakliyat olarak öne çıkıyor. Kalp hastalıklarına karşı kalkan görevi görüyor, yüksek lif oranıyla sindirim sistemini rahatlatıyor ve kalın bağırsak sağlığına katkıda bulunuyor.
Siyah mercimek:
Ülkemizde sarı, kırmızı ve yeşil çeşitleri ile bilinen mercimeğin siyahını yeni yeni duymaya başlıyoruz ama aslında siyah mercimek 8000 yıl önce Anadolu’da, özellikle Mezopotamya’da yetiştirildiği bilinen bir bakliyat. İyi bir protein kaynağı olarak öne çıkan siyah mercimeğin lif içeriği de zengin. Dolayısıyla sindirim sistemine iyi geliyor. B gurubu vitaminleri ile fosfor, magnezyum, çinko ve demir minerallerini dikkat çekici oranlarda
barındırıyor; ayrıca iyi bir folik asit kaynağı.