Anadolu’da doğada kendiliğinden yetişen ve bahar aylarının göz bebeği olan
madımak hem faydalı hem de çok lezzetli bir ot!
Madımak otu kuzukulağıgiller familyasının bir üyesi. Farklı yörelerde keçi memesi, kuş ekmeği, çoban ekmeği, söğüt otu, badıma, madımalak olarak da biliniyor. İç Anadolu’da yaygın olarak yetişen madımağın asıl merkezi ise Sivas ve Tokat. Bahar aylarıyla birlikte doğada kendiliğinden yetişen madımak Nisan ayında toplanmaya başlıyor. Hazırlanma aşamasında madımakların kök kısımları kesilip araya karışmış yabani otlar ayıklanıyor.
Ardından sert uç kısımları kesiliyor. Bu aşamadan sonra madımaklar iyice yıkanıp doğranıyor. Sonrası damak zevkinize kalıyor: İsterseniz zeytinyağlı, pastırmalı, pirinçli, yumurtalı olarak pişirebilir; isterseniz yoğurtla veya salatada tüketebilirsiniz. Ayrıca börek harçlarına da ekleyebilirsiniz. Nisan ve Mayıs aylarında, yani en taze zamanında lezzet dolu seçeneklere sahip madımağın gücünden mutlaka faydalanmanızı öneriyoruz.
Madımağın sağlığa da pek çok faydası var. Her şeyden önce güçlü bir antioksidan olarak vücudu serbest radikallere karşı koruyor ve damar sertleşmesine karşı koruma sağlıyor. Kan şekerini dengeliyor. İdrar söktürücü özelliği ile böbrekleri temizliyor. Antiseptik
özelliği madımağa mide ve bağırsakta oluşabilecek rahatsızlıkları önleme yeteneği veriyor, bu sebeple çay olarak da tüketiliyor.