Vücudumuzu toksinlerden arındırmak için belli dönemlerde başvurduğumuz detoks
uygulamaları var. Bu uygulamalar bir anlamda iç temizlik sağlıyor. Peki aynı özeni
evlerimiz de hak etmiyor mu? Hem de tam bahar gelmişken!
2009 yılında Environmental Science & Technology dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre ortalama bir ev 400 kadar kimyasal içeriyor; bunların bazıları toksik, bazıları ise etkisi test edilmeyenler. Bu kimyasallarla temas içinde olmak hassasiyetinize göre
alerji, astım, baş ağrısı, ciltte tahriş gibi farklı tepkilere neden olabiliyor. Bu kimyasalların uzun vadeli etkileri ise ne yazık ki çok daha ciddi. Ev detoksunu bahar temizliği gibi düşünün ama bu defa işe temizlik ürünlerinizin bulunduğu dolabı elden geçirerek başlayın.
Doğal temizlik ürünleri kullanın
Çamaşır sodası, boraks, sirke, karbonat gibi doğal malzemelerle kendi temizlik ürünlerinizi hazırlamayı öğrenebilir ya da ekolojik sertifikalı doğa dostu temizlik ürünlerine göz atabilirsiniz. Doğal uçucu yağlar da hem temizlik malzemesi hem de doğal bir oda kokusu olarak dolabınızda mutlaka yer bulsun.
Evinizi havalandırın
Uzmanlar havalandırılmayan ortamların hastalıklara davetiye çıkardığı konusunda hem fikir. Bu yüzden pencereleri açıp evi iyice havalandırmayı sabah ve akşam rutini haline getirin. Dışardan gelecek bahar havasını içeri alın ve sirkülasyon sağlayın.
Görünmeyen yerleri görün
Raflarının üstü, kitaplar, kapı kolları, cam kenarları, kapı üstleri, kalorifer kenarları gibi alanları es geçmeyin ve tozlanma ihtimali yüksek olan bu alanları doğal temizlik ürünleriyle iyice temizleyin.
Yeşillendirin
Ev bitkileri benzen, amonyak ve formaldehit gibi zararlı kimyasalları havadan temizleme yeteneğine sahiptir. Kurdele çiçeği, bambu, paşa kılıcı, aşk merdiveni gibi bitkiler evinizi
güzelleştirmekle kalmaz, aynı zamanda evinizdeki havayı da temizler.
Dışarıdan geldiğinizde ayakkabılarınızı kapıda çıkartarak kir ve mikropları evinizden uzak tutun.
Fazla eşyaları eleyin
Giymediğiniz kıyafetleri, uzun zamandır elinize bile almadığınız eşyalarınızı eleyin. Bir yıldır hiç kullanmadıysanız, elden çıkarın. “Yine de dursun, belki bir gün lazım olur” mantığından vazgeçin. Kullanılabilecek durumda olanları ihtiyaç sahiplerine verin. Ayrıca evinizde kırık ya da çatlak eşya tutmayın.
Filtreleri kontrol edin
Alerjik bir bünyeye sahipseniz elektrik süpürgenizde hayvan tüyü, toz, akar gibi unsurları tam anlamıyla süzecek HEPA filtrelerini kullanın. Klimalarınızın bakımını her yıl yaptırın ve filtrelerini temizletmeyi ihmal etmeyin.