Fonda hafif bir melodi, yalnız Kovboy at üstünde ıssız topraklarda ilerler. Ne zaman bir şey yok deseniz sağdan soldan, aşağıdan yukarıdan Kızılderili, kanun kaçağı ya da başka bir tehlike çıkar. Müzik tempolu, başrolde Kovboy tehlikeyi elinin tersiyle savuşturur… Biraz sonra küçük bir mola, ufak bir kamp ateşi… ne yediğini anlamadığımız bir beslenme saati!… Kanun kaçakları, nehirleri aşan hayvan sürüleri, açılıp kapanan bar kapıları, banka soygunları ya da iki kovboy arasındaki düello sahnesi… Bunlar ne kadar fantezi olsa da enerji gerektiriyor. Demek bu adamlar öyle ya da böyle iyi besleniyor! Peki neyle; fasulye, sert bisküvi, kuru et, kuru meyve ve tavada pişirilen “kamp ekmeği” o menünün vazgeçilmezleri. Besleyici, doyurucu, kolay bozulmayan yiyecekler!
Sabah çalı çırpı üzerinde pişirdikleri kahveyle güne başlarlar, izlerken kahvenin kokusunuz alırız, o kadar yani!… Termosları daima suyla dolu. Fasulye, Kovboyun protein deposu. Kolayca bulunabildiği ve rahat taşınabildiği için farklı şekillerde tüketilirdi. Hatta bazı kovboylar artan fasulyeleri köfte haline getirir daha sonra tekrar kızartarak yerlerdi.Aynı şekilde kurutulmuş et, uzun günler için protein ve enerji sağladığından beslenmelerinin önemli bir parçasıydı; ayrıca eyerde taşımak için de pratik bir çözümdü. Kovboy bisküvileri sadece mısır unu, su ve az tuz içeriyordu. Düşük sıcaklıkta uzun süre pişirdikten sonra sert ve çok kuru hale gelir, uzun süre dayanırdı. Kurutulmuş meyve, kovboy diyetinin temelini oluşturan nişasta ve proteini desteklerdi. Kurutulmuş elma, kuru üzüm, kuru erik ve kayısı öğün aralarında yenilen atıştırmalıkların başında gelirdi.
Mısır, domates, elma ve kabak gibi taze meyve ve sebzeler kovboylar için bulunması zor ama bulunduğunda kaçırılmayacak gıdalardı. Taze gıdaya zor ulaştıkları için mola verdikleri kasabalarda bol bol sebze ısmarlarlardı.
Adeta beslenme uzmanlarının verdikleri öneriler!
- Vücudun ihtiyaç duyduğu protein, karbonhidrat, yağ, mineral ve vitamin zengini gıdaların eşit tüketilmesi.
- Beslenme düzeninde tam tahıllara yer açılması.
- Alternatif protein kaynağı kuru baklagillerin düzenli olarak tüketilmesi.
- Yağ tüketiminin azaltılması.
- Doymuş yağ içeren sakatat, yumurta, peynir, süt, tereyağı tüketilmesi.
- Yemekleri pişirirken ızgara, haşlama, buharda ve fırında pişirme yöntemlerinin kullanılması.
- Sebze ve meyve tüketiminin öğünler arasında dengeli bir şekilde paylaştırılması.
- Şeker ve şekerli besinlerin kontrollü tüketilmesi.
- Tuz kullanımın kontrollü olması.
- Ara öğünlerde abur cubur yerine sağlıklı atıştırmalıkların tercih edilmesi.
- Antioksidanlar bakımından zengin kahve tüketiminin kontrollü bir şekilde yapılması.
- İşlenmiş karbonhidratlardan uzak durulması.
Ne dersiniz kovboylar sağlıklı beslenmenin sırrını uzun zaman önce çözmüş olabilir mi?