Yaş almayla birlikte beyazlayan saçlar normal karşılanıp, karizma hanesine “+” olarak eklense de, genç yaşta saça düşen beyazlar övgüye mazhar olmuyor. Saç bakımı yapmak da çözüm olmuyor. Her çıkan beyaz teli tek tek koparmak yerine size neden böyle oluyor diye anlatmamızı ister misiniz?
NEDEN ERKEN BEYAZLAR
Farklı nedenleri var. Genetik faktörlerin yanı sıra sağlıksız beslenme düzeni, stres, vitamin eksiklikleri, saçın sıklıkla fazla ısıya ve kimyasal işleme maruz kalması ya da düzenli kullanılan ilaçların yan etkileri saçları vaktinden önce beyazlatabiliyor. Fiziksel, zihinsel, ruhsal sağlık bir arada olduğunda sağlıklı ve güzel bir yaşama kavuşuyoruz. Beslenme düzeni ve yaşam alışkanlıkları burada da devreye giriyor. Eğer saç beyazlamasının nedeni beslenme yetersizliğiyse o zaman vücuttaki B vitaminleri, demir, bakır, iyot alımında sorun olduğu anlaşılıyor.
İŞTE FORMÜL
Cilt, saç ve gözlere rengini veren doğal bir pigment olan melanin için en önemli bileşen olan bakır burada ayrı önem kazanıyor. Avokado, bakır bakımından zengin içeriğiyle erken dönemde görünen saç beyazlamalarında öneriliyor. Ayrıca fasulye, kepekli tahıllar, deniz ürünleri, karaciğer, kırmızı et, sarımsak, fındık, yulaf, pancar ve mercimek de bakır açısından zengin gıdalar arasında geliyor.
B’NİN DİLİNİ ÇÖZÜN
B5 vitamini için: Karaciğer, yumurta sarısı, brokoli, balık, avokado, süt
B1 vitamini için: Ay çekirdeği, tahıllar, bakliyatlar, kuşkonmaz, mısır
B12 vitamini için: Tavuk, balık, kuzu eti, havuç, karnabahar, brokoli
Beta karotenin zengini yeşil yapraklı sebzeler de saç sağlığını korumak için tüketilmesi önerilen besinler arasında yer alıyor.
BEKTAŞİ ÜZÜMÜ
Beyazlaşan saçlar için önerilen yiyeceklerden biri de Bektaşi üzümü. Kurutulan Bektaşi üzümleri kavruluyor, ardından kavrulan meyveler suda bekletiliyor (en az 1 gece) ve bu su saçların durulama suyu olarak kullanılıyor.
DÖKÜLMEYE VE BEYAZA
Saç dökülmelerinde kullanılan çörek otu yağı saç beyazlamasını geciktirmek konusunda da etkili bir yöntem olarak öneriliyor. Yağ saçlara masaj yapılabildiği gibi dilerseniz günden yaklaşık 1 çay kaşığı çörek otunu yiyeceklerinize katarak tüketebilirsiniz de.