Tüm sebze ve meyveleri artık market raflarında her mevsim görebiliyoruz. Öyle bir hale geldik ki, hangi sebze ne zaman çıkıyor, hangi meyvenin şimdi tam zamanı unutuyoruz. Oysa uzmanlar sürekli olarak yiyecekleri mevsiminde tüketimin önemine vurgu yapıyor.
Hormon ya da kimyasal ilaç kullanılmadan doğal zamanında yetiştirilen sebze ve meyvelerin besin değeri şüphesiz çok daha yüksek, doğal olarak vücuda daha yararlılar. Lezzetleri de mevsiminde tüketildiğinde tam da olması gerektiği gibi. Kokusuz, tatsız, hepimizin zaman ifade ettiği şekilde “saman gibi” sebze ve meyvelerin vücudumuza faydası da çok daha az.
Bağışıklık sisteminin ve sağlıklı beslenmenin önemini her geçen gün daha çok kavradığımız bu günlerde sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmek kadar, mevsiminde çıkan besinleri saklamanın yollarını da arıyor, araştırıyoruz. İçinde bulunduğumuz yaz mevsimi saklama yöntemlerinden biri olan kurutma yöntemini kullanmak için ideal bir dönem. Günlük koşturmanın için de nasıl uğraşacağım demeyin, aslında yöntem son derece basit, unutmayın işin ucunda sağlığınız var.
Nasıl hazırlayacaksınız?
Satın alırken körpe ve zedelenmemiş ürünleri tercih edin. Unutmayın ne kadar iyi kalitede sebze-meyve seçerseniz, kuruttuğunuz ürünler de aynı oranda iyi ve lezzetli olacaktır.
Öncelik hijyen, mutlaka kurutacağınız ürünleri çok iyi yıkayın. Ayıklanması gereken sebzeleri gerektiği gibi ayıklayın. Çekirdek ve saplarını temizleyin. Sebzeleri türüne göre yaklaşık 15 – 20 dakika buharda haşlayın; bu şekilde gıdalar besin değerini daha çok korur. Kaynar suda haşlarsanız besin değerinin bir kısmı haşlama suyuna geçecektir, unutmayın. Haşlanan sebzeleri hemen buzlu suya alın. Eğer bu işlemi yapmadan sıcak sebzeleri direkt kurutmaya başlarsanız, sebzeler kuruduğunda tercih etmeyeceğiniz bir koku oluştuğunu fark edeceksiniz.
Elma, armut gibi meyveleri kurutmaya başlamadan önce kararmaları için 5-10 dakika tuzlu suda bekletebilirsiniz ama bu yöntem her ürün için geçerli değildir.