Mevsiminde taze taze aldığınız sebze ve meyveleri kurutmanın farklı yolları var.
Öncelikle kurutma işlemini açık havada yapacaksanız en ideal zaman havanın sıcak, kuru ve hafif rüzgarlı olduğu günlerdir. Ürünün türüne göre güneşte ya da gölgede kurutabilirsiniz. Gölgede yapılan kurutmalarda ürünlerin renklerini de korumuş olursunuz. Tepside kurutacaksanız, birbirinin üzerine gelmeyecek şekilde yerleştirmeye ve belirli aralıklarla ters yüz yapıp çevirmeye özen gösterin ya da ipe de dizebilirsiniz. Tabii dışarıdan gelecek toz vb. maddelere karşı yiyecekleri korumalısınız, temiz ince bir tülbent işinize yarayacaktır. Geceleri ve yağmurlu havalarda yiyecekleri içeriye almalısınız.
Eğer fırında kurutmayı tercih ediyorsanız fırın için ideal ısı elinizi içine soktuğunuzda yanmayacak derecede olmasıdır, farklı fırın tiplerine göre bu ısı ayarı değişebilir (75-100 derece). Tepsilerle fırına koyduğunuz zamanlamayı yiyecekleri türüne göre kontrol edebilirsiniz. Kırılmaya ya da dağılmaya başladığı zaman fırından çıkarın. Kuruyan ürünleri çıkardıktan sonra ikinci kurutma işlemine geçmeden önce fırını kapatmalı ve soğutmalı, sonra tekrar ısıtmalısınız.
Ürünlerin kuruduğunu anlamak için elinizle kontrol edebilirsiniz, kırılan ya da bölünen bir kıvama gelmeleri gerekir.
Bir diğer yöntem de piyasada farklı modelleri bulunan özel gıda kurutuculardır.
Terletme yapmayı unutmayın
Ürünlerin boyutu ya da yerleşimi nedeniyle hepsi aynı oranda kurumayabilir. Bu durumda kuruttuğunuz sebze meyveleri saklamak için kaldırmadan önce mutlaka ağzı kapalı bir kap içinde yaklaşık 10-12 gün bekletin. İçlerindeki nemin hepsine eşit geçmesi için her gün birkaç sefer karıştırın.
Nerede saklayacaksınız?
Cam kavanoz, bez torba ya da ağzı kapalı hava almayan kaplar kullanabilirsiniz. Gün ışığından uzak gölge bir yerde serin bir ortamda saklayabilirsiniz.