Bayramla birlikte kesilen ve dağıtılan etlerin nasıl saklanacağı konusu uzmanların en sık uyardığı başlıklardan biri. Kesilen taze etin serin bir ortamda dinlendirilmesi ilk kural.
Yanlış kesim ve doğru saklama koşullarının sağlanamaması ciddi miktarda etin bozulmasına neden oluyor.
Öncelikle etlerin poşete konulmaması ve buzdolabında dinlendirilmesi tavsiye ediliyor. Poşetle dolaba konan taze et yanma yapacağı için çürümeye neden olabiliyor.
Zaten dondurucuya koyacağız, neden dinlendirelim diye düşünmeyin. Dinlendirmeden dondurucuya konulan etlerde “ölüm sertliği” gitmiyor ve et çözülünce yine sert kalıyor.
Eti parçalara ayırarak saklamak tüketim zamanında hayatı kolaylaştıran bir çözüm. Yani kemikli et, pirzola ya da kuşbaşı gibi doğranarak ve porsiyonlayarak saklanması öneriliyor.
Kıyma ve kuşbaşı yaptırılmak istenen etlerin de en az 2 gün dinlendirilmesi öneriliyor.
Derin dondurucunun güçlü olması da önemli et ne kadar hızlı donarsa o kadar sağlıklı kalıyor.
Derin dondurucuya koyacağımız etlerin havayla temas etmemesi bir diğer önemli unsur. Bunun için kilitli buzdolabı poşetleri kullanılması tavsiye ediliyor. Poşetin içine konacak etin ya da kıymanın da düzgün bir şekilde el ile içinde hava kalmayacak şekilde üzerinden bastırarak ve düzleştirilerek poşete konulması gerekiyor. Poşetin ağzını tam olarak kilitlemeden önce tekrar üzerinden bastırarak kalan son havanın da çıkması sağlandıktan sonra poşet tamamen kitleniyor. Böylece düzleşmiş ince bir tabaka halinde dondurulmaya hazır hale geliyor, ayrıca bu şekilde kapladığı yerden de tasarruf sağlanıyor. Bu işlem derin dondurucudan çıkardığınızda etin her yerinin eşit ve aynı zamanda çözülmesini de sağlıyor.
Kıyma derin dondurucuda 2-3 ay, kuşbaşılık parça et yaklaşık 6 ay, daha büyük etler 12 aya kadar dayanabiliyor. İç organların ise dondurucuya alınmak yerine tüketilmesi öneriliyor.
Güvenle sakladığınız etleri afiyetle yemek için pişirme yöntemi de önemli. Kurban eti pişirmenin püf noktaları size bu konuda yardım edecektir.