Kuşkusuz güzel bir yaşam herkesin hakkı; kaliteli, huzurlu, sevgiyle dolu, eğitimle zenginleşmiş, özgür… Kadın mutluluğu kendisine istenirse bahşedilecek bir hak değil. Kadının kaliteli yaşamı toplumda şiddetin düşmesi, eğitimin artması, sağlığın yayılması, çevrenin onarılması, çocukların sorumlu bireyler olarak yetişmesi, yaşlıların rahat etmesi için temel neden. Kadın dünyada çarpan etkisi yaratan en etkin varlık.
Neden kadının mutluluğu gündemde?
İstanbul Sözleşmesi’nin kahramanı kadın. Bu sözleşmenin hükümsüz sayılması için yaşanan tartışmayı daha iyi anlamak için küçük bir bilgi notu hazırladık. Güzel Yaşa platformu kadının haklarından yoksun bırakılmasının kadının ve toplumun çölleşmesine neden olduğunu biliyor ve size konuyu detaylarıyla aktarmak istiyoruz ki, siz de kızlarınıza, erkek çocuklarınıza, eşlerinize, komşularınıza, tüm tanıdıklarınıza anlatın. Lütfen çölleşmeye geçit vermeyin.
İstanbul Sözleşmesi Nedir?
2011 yılının Mayıs ayında İstanbul’da gerçekleşen, Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu toplantısında imzaya açılan İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesini konu alan temel standartları ve devletlerin bu konudaki yükümlülüklerini belirleyen uluslararası bir sözleşme. Ülkemiz Mart 2012’de sözleşmeyi ilk kabul eden ülke oldu. 1 Ağustos 2014 itibarıyla sözleşme Türkiye’de resmen yürürlüğe girdi. Bugün bu sözleşmenin altında AB ve 46 ülkenin imzası var.
Sözleşmenin dört temel ilkesi
- Kadına yönelik her türlü şiddetin ve ev içi şiddetin önlenmesi,
- Şiddet mağdurlarının korunması,
- Suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması,
- Kadına karşı şiddet ile mücadele alanında bütüncül ve etkili iş birliği içeren politikaların hayata geçirilmesi.
Neden önemli?
İstanbul Sözleşmesi toplumsal cinsiyete ve kadına dair ayrımcılık konusunda kapsamlı tanımlara yer veren ilk uluslararası sözleşme. Kadına yönelik şiddeti insan hakları ihlali olarak kabul ediyor. Toplumdaki mevcut anlayışın kadınlar ve erkekler için farklı roller biçtiğini ve yine bu anlayışın kadına yönelik şiddette payı olduğuna vurgu yapılıyor.
Amacı nedir?
Kadınların güçlendirilmesi, kadınlara yönelik ayrımcılığın ve şiddetin önüne geçilmesi, kadın-erkek eşitliğinin yaygınlaştırılması sözleşmenin öncelikli amaçları arasında. Taraf devletler şiddeti önlemeye yönelik yasal düzenlemeleri ve tedbirleri sağlayıp mağdurların ihtiyaçlarını karşılayacak yönde politikalar oluşturacaklar. Aile içi şiddet uygulayanlar için şiddete başvurmamayı öğreten eğitim programları oluşturulmasından kadına şiddeti önlemek ve saygıyı arttırmak için politikaların oluşturulup uygulanmasına ve standartların belirlenmesine kadar medyadan bilişim sektörüne farklı sektörleri teşvik edecekler. Şiddeti önlemek, mağdurlarının korunması, destek verilmesi, şiddet uygulayanların kovuşturma ve yargı süreçlerindeki yapılacak düzenlemeleri bütüncül ve koordineli çalışmalarla yaygınlaştırmak ve uygulamak da sözleşmenin esasları arasında yer alıyor.