Yıllar içinde, karbonhidratlar üzerindeki fikirler ve algılar değişti. Bazı diyetler karbonhidratı önerirken bazıları uzak durulması yönünde fikir beyan ediyor. Peki kim doğru söylüyor? Sıklıkla yapılan hatalardan biri beslenme listelerinde karbonhidratın üzerini tamamen çizmek. Karbonhidrat içermeyen bir beslenme düzeni vücut için zaman içinde farklı sorunlara yol açabiliyor.
Öncelikle karbonhidratlar sadece ekmek, pirinç veya makarnadan ibaret değil; aşağıdaki gıdaların tümü karbonhidratlara örnek:
Kuruyemiş ve tohumlar
Sebze ve meyveler
Süt – Peynir
Gazlı içecek-Soda
Şeker-Tatlı
KOMPLEKS KARBONHİDRAT=İYİ
Lif, vitamin ve mineral açısından zengin olan kompleks karbonhidratların sindirimi uzun sürer.
Sebze, meyve, baklagiller, tahıllar
Neden İyi?
Lif ve besleyicilik yönünden zengin
Düşük Glisemik İndeks
Daha az kaloriyle tokluk hissi
Metabolizma için doğal uyarıcı etki
BASİT KARBONHİDRAT=KÖTÜ
Basit karbonhidrat, vücudumuza hızla sindirilen daha küçük şeker molekülleridir. Hücrelerde kullanılmadığında depolanır ve hızla yağa dönüşür.
Şekerli gazlı içecekler, hamur işleri, beyaz ekmek, tatlılar
Neden Kötü?
Lif ve besleyicilik yönünden zayıflar
Yüksek Glisemik İndeks
Yağa dönüşen boş kalori
Yüksek kan şekeri seviyesi
Glisemik İndeks
Karbonhidrat içeren besinlerin kan şekerini etkileme hızlarına göre Glisemik İndeks değişiklik gösteriyor. Kan şekerini çok hızlı yükselten şekerin indeks değeri 100. (Glisemik İndeks 1-100 arasında puanlanıyor.) Vücudun daha yavaş sindirdiği besinlerin de glisemik indeks değerleri düşük oluyor, bu besinler kan şekeri düzeyinin kontrol altında tutuyor.
Yüksek İndeks Değeri:Yüksek glisemik indekse sahip gıdalar hızla emilir. Kan şekeri seviyesindeki bu hızlı dalgalanma, genellikle daha çabuk açlık hissine neden olur.
Düşük İndeks Değeri:Düşük glisemik indekse sahip gıdalar yavaş sindirilir ve emilir. Bu durum kan şekerinde kademeli bir artış sağlar. İştahı kontrol etmeye ve açlığı ertelemeye yardımcı oldukları için kilo kontrolünde fayda sağlarlar.