Sağlıklı yaşam için elzem olan vitaminleri vücutta yeterli miktarda sentezlenemediği için farklı kaynaklardan almak zorundayız. Bu organik bileşikleri yeterli miktarda ve doğru kaynaklardan alabilmeniz için size mini bir rehber hazırladık.
Vitaminler suda çözülen ve yağda çözülen olarak 2 ana gruba ayrılıyor.
Yağda çözünen vitaminler:
Yağ dokuda depolanırlar ve kanda proteinlere bağlı olarak taşınırlar. Daha çok enerji kullanımında destekleyici rol alırlar.
- A
- D
- E
- K
Suda çözülen vitaminler:
Kanda taşınır ve atılırlar, vücutta depolanmadıkları için düzenli olarak alınmaları gerekir.
- B1, B2, B5, B6, B7 & B12
- Niasin
- Folik Asit
- C
Hangi vitamin niye gerekli?
Yağda Çözünen Vitaminler:
A Vitamini:
Bağışıklık sistemi ve doku hücre büyümesi için gerekli bir vitamindir. Görme, büyüme, üreme fonksiyonları, kan yapımı ile yaşlanmaya bağlı hastalıklar için önemlidir.
Nereden Alacağız? Karaciğer, balık yağı, yumurta, süt ve tereyağı gibi hayvansal kaynaklı besinlerden ya da turuncu, sarı sebze ve meyvelerle yeşil yapraklı sebzelerden alınabilir.
D Vitamini:
En önemli görevi vücuttaki kalsiyum ve fosfor emilimini sağlayarak dengesini düzenlemek ve kemik direncini artırmak.
Nereden Alacağız? Güneş ışığı D vitamini kaynağı. Ayrıca balık, balık yağı, karaciğer ve yumurta sarısından da alınabilir.
E Vitamini:
Antioksidan özelliğiyle hücre zarını korur, C vitamini ve selenyumla birlikte antioksidan özelliği de artar. Kanın pıhtılaşmasını önler, kalp damar sağlığı için de önemlidir.
Nereden Alacağız? Yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel yağlar, yağlı tohum ve tahıllar, baklagiller.
K Vitamini:
Kan akışkanlığını kontrol altında tutmak birincil görevi olmakla birlikte kemik ve kalp sağlığı için de önemlidir.
Nereden Alacağız? Baklagiller, balık, yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer
Suda Çözünen Vitaminler:
B1 Vitamini:
Besinlerin enerjiye çevrilmesini sağlamasının yanı sıra kalp sağlığı ve beyin fonksiyonları için de önemli bir vitamindir. Sindirim sistemi için de faydalıdır.
Nereden Alacağız? Baklagiller, sakatat etleri, süt, ceviz, fındık ve yumurta
B2 Vitamini:
Büyüme ve gelişme fonksiyonlarını destekleyen B2 vitamini, karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında görev üstlenir.
Nereden Alacağız? Balık, tahıllar, karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, süt ve süt ürünleri
B5 Vitamini (Pantotenik Asit)
Hücre yapımı, merkezi sinir sisteminin geliştirilmesi, yağ ve şekerin enerjiye dönüştürülmesi ana görevleri arasındadır.
Nereden Alacağız? Tam tahıllar, et, mantar, yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer.
B6 Vitamini
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için önemli bir vitamin. Ayrıca protein sentezinde ve glikozun parçalanmasında görev alır. Serotonin ve dopamin yapımında rol oynarken kalp sağlığını koruyucu etkisi de vardır.
Nereden Alacağız? Sakatat etleri, tahıllar ve baklagiller
B7 Vitamini (Biyotin)
Hücre gelişimine katkıda bulunur, cilt, saç ve tırnak yapısı olmak üzere birçok dokunun oluşumunda önemlidir. Ayrıca kanın şeker seviyesini dengelemede rol oynar.
Nereden Alacağız? Tam tahıllar, yumurta sarısı, sakatat, kuruyemişler, avokado, karnabahar
B12 Vitamini
Bağışıklık ve sinir sisteminin sağlıklı çalışması için önemlidir. Ayrıca hücre yapımında görevlidir.
Nereden Alacağız? Bu vitamini sadece hayvansal gıdalardan alabiliriz. Süt, peynir, et , balık ve yumurta…
Folik Asit
Sinir sistemi ve fetus gelişiminde önemli rol oynar. Hücre bölünmesinde ve kan hücre yapımında kritik rol üstlenir.
Nereden Alacağız? Yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, baklagil ve tahıllar.
Niasin
Enerji metaboliazmasını düzenlemekle görevlidir. Cildin ve mukozanın korunmasını sağlar.
Nereden Alacağız? Baklagiller, tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, et, kümes hayvanları, balık
C Vitamini:
Antioksidan özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir, bağ dokusunda hücrelerin bir arada kalmasını ve kolajen üretimini destekler.
Nereden Alacağız? Domates, yeşil biber, ıspanak, çilek, kuşburnu, mandalina, limon gibi turunçgiller…