Bu yaz hangi kitapları okudunuz ya da okumayı planlıyorsunuz? Peki dünyanın en zengin iş insanlarından Bill Gates’le aynı kitapları okumak ister misiniz? Bu da nasıl olacak demeyin, hayırseverlik işlerine daha fazla zaman ayırmak ve kurduğu The Bill and Melinda Gates Foundation’da daha etkin olmak isteyen efsane patron, Microsoft’taki başkanlık koltuğundan ayrıldığından bu yana kişisel bloğunu aktif olarak kullanıyor, yazıyor, kitap önerileri veriyor, Vakfının çalışmalarını aktarıyor.
Bill Gates Ne Okuyor? sorusunun bir yanıtı yok. Bir gün tarih, bir gün biyografi okuyor. Teknoloji, sosyal konular cabası… İlginç bir eğilim gösteriyor; Gates iflah olmaz bir iyimser olduğunu gösteriyor ya da göstermek istiyor. En çok sevdiği kitaplar arasından iki tanesini cımbızlayalım. Harvard Üniversitesi psikoloji profesörü ve dil bilimci Steven Pinker favori yazarlarından biri. “Enlightenment Now” kitabında bütün dünyada geometrik olarak artan şiddetin 15 maddelik bir uygulamayla çözülebileceğini iddia ediyor. Yaşam kalitesi, bilgi, güvenlik maddelerden üçü. İlginizi çeker çekmez bilemeyiz ama Gates’in ilgisini çekiyor. Şimşek düşmesinden kaynaklı ölüm oranlarının yüzyıl başında bugüne oranla 37 kez daha fazla olduğunu anımsatıyor. Çamaşır yıkarken harcanan zamanın haftada 11 buçuk saatten (1920’lerde) toplam bir buçuk saate düştüğünü (2014 verisi – bugün kimbilir ne…) unutmamamızı sağlama gayretinde.
Gates’in yazara hayranlığı sadece bu kitapla sınırlı değil. Öyle ki Pinker’in “The Better Angels Of Our Nature” kitabını da okunması gereken kitaplar listesi için ilk sıralardan öneriyor. Kitap, insanlık tarihi boyunca şiddete ve nedenlerine farklı açılardan bakarak şiddete yaklaşımdaki değişimi ve azalmayı değişik örneklerle anlatıyor.
Salgının başından bu yana “çok dikkat edin öldürür, ama tünelin ucunda ışık var” tarzı açıklamalarıyla tabir yerindeyse “hem nalına hem mıhına vuran” Bill Gates’in kimden esinlendiğini çözdük.
Ne dediğine katılalım ya da katılmayalım hayata bardağın dolu tarafından bakmanın bir sakıncası olmadığını hepimiz biliyoruz.
Derler ya zenginin malı züğürdün çenesini yorarmış… bir anlama kadar doğru, zenginin yaptıkları gerçekten züğürdün çenesini yoruyor. Bill Gates kadar zengin olmak hayal gücümüzün sınırlarını zorlayan bir durum. O da farkında elinden geldiğince ayakları yere basan ve normal insana dokunan bir iletişim metodu izliyor. İletişim stratejisinin odağında da kendisi var. Sanki kimse organize etmiyor, o spontane yapıyor gibi…
Bloğu çok iyi bir iletişim aracı. Biz de buradan Bill Gates ne okuyor sorusunun yanıtını buluyoruz. Onun kadar çok okuyabilir misiniz, hatta şeytanın avukatlığını yaparak; “acaba bu kitapların hepsini okuyor mu?” diye sorabilirsiniz. Blog linkini sizin için paylaşıyoruz, okuduğu kitaplardan da sizin için bir öneri listesi hazırladık, kararı siz verin.
Bill Gates’in okuma listesi
The Great Influenza (John M. Barry)
“Şu anda eşi görülmemiş bir zamanda yaşıyoruz. Ancak tarihsel bir karşılaştırma arıyorsanız, 1918 grip salgınını kolayca hatırlayabilirsiniz. Barry, kitabında insanlık tarihindeki en ölümcül salgınlardan biri hakkında bilmeniz gereken neredeyse her şeyi size aktarıyor. 1918, bugünden çok farklı bir zaman olmasına rağmen, bu kitap, hala aynı zorluklarla uğraştığımızın iyi bir hatırlatıcısı niteliğinde.”
The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness (Anndy Puddicombe)
“Yıllarca meditasyon konusuna şüpheli yaklaştım. Şimdi ise elimden geldiğince sık yapıyorum; eğer zaman bulursam haftada üç kez. Andy’nin kitabı ve yarattığı Headspace uygulaması beni dönüştürdü desem abartılı olmaz. Eski bir Budist keşiş olan Andy, meditasyondaki potansiyel olarak zor kavramları açıklamak için birçok yararlı metafor sunuyor. Hepimizin her gün stresi atmak ve yeniden odaklanmak için birkaç dakika ayırabileceği bir zamanda, bu kitap iyi bir başlangıç olabilir.”
The Choice (Dr. Edith Eva Eger)
“Bu kitap kısmen bir anı, kısmen de travmanın işlenmesi için bir rehber. Eger, kendisi ve ailesi Auschwitz’e gönderildiğinde sadece on altı yaşındaydı. İnanılmaz dehşetten kurtulduktan sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne taşındı ve bir terapist oldu. Sıra dışı geçmişi ona inanılmaz bir fikir veriyor, pek çok insan şu anda onun zor durumlarla nasıl başa çıkılacağı konusundaki önerilerinden ilham alacak.”
Cloud Atlas (David Mitchell)
“Bitirdikten sonra uzun süre üzerinde düşüneceğiniz ve hakkında konuşacağınız türden bir roman. Olay örgüsünü açıklamak biraz zor, çünkü farklı yüzyıllarda geçen birbiriyle ilişkili altı öykü içeriyor (özellikle 1800’lerin ortasında Güney Pasifik’te bir yelkenli gemide çalışan genç bir Amerikalı doktor en sevdiğim oldu). İyilik ve kötülük hakkında ilgi çekici bir kitap arıyorsanız, siz de benim gibi elinizden düşüremeyeceksiniz.”
The Ride of a Lifetime (Bob Iger)
“Son birkaç yıldır okuduğum en iyi iş kitaplarından biri. Iger, büyük bir şirketin CEO’su olmanın gerçekte nasıl bir şey olduğunu açıklamak için harika bir iş çıkarmış. Liderlikle ilgili çoğu kitabın aksine, bu kitaba zaman ayırmaya değer. İster işle ilgili iç görüleri arıyor olun, ister sadece eğlenceli bir kitap okumak, bence herkes tarihinin en dönüştürücü zamanlarından birinde eski Disney CEO’su Robert Iger’in anılarıyla Disney’in öyküsünden hoşlanacak.”
Bill Gates bloğunu ziyaret etmek isterseniz