Şaka değil… Uzun bir yaşam için gereken tam da bu: Yemek. Elbette sağlıklı gıdalarla ve bazı ilkelere uyarak… Blue Zones’un kurucusu Dan Buettner’ın National Geographic Society ve ekibiyle yaptığı araştırma gösteriyor ki sağlıklı, rahat ve uzun bir ömür sürmek için “yemek” iyi bir başlangıç olabilir.
Sizce 100 yaşına kadar yaşamak için ne yenir? “The Blue Zones Solution Book” adlı ilginç bir çalışma bu soruya cevap veriyor. Blue Zones’un kurucusu Dan Buettner, National Geographic Society ve araştırma ekibiyle, on yıldan fazla süredir, dünyanın dört bir yanında, 100 yaşındaki en yüksek konsantrasyonlara ve son derece düşük hastalık oranlarına sahip 5 bölgeyi inceledi. Kitapta, bu bölgelerin her birinin özellikleri yer alıyor ve trendleri analiz ediliyor. Ardından aynı sağlık ve uzun ömür düzeyine ulaşmak isteyen insanlar için bir plan sunuluyor. Buettner’ın odak noktasında gıda var. Çalışmaya göre; sağlıklı, rahat ve uzun bir ömür sürmek isteyen herkes için “yemek”, en iyi başlangıç noktası olabilir.
Blue Zones araştırmasına göre, en iyi “uzun ömür” vadeden yiyecekler şunlar:
- Fasulye (Siyah fasulye, barbunya, nohut, börülce, mercimek)
- Yeşil sebzeler (Ispanak, karalahana, pazı)
- Tatlı patates
- Fındık türleri (Badem, yer fıstığı, ceviz, ayçiçek çekirdeği, Brezilya fıstığı, kaju fıstığı)
- Zeytinyağı (Yeşil ve sızma)
- Yulaf – Arpa
- Meyveler
- Bitkisel çaylar
- Zerdeçal.
Kitapta sunulan plana göre bu yiyeceklerden en az üçünü beslenme listenize eklemeniz gerekiyor. Çalışmaya göre, “Uzun ömür” vadeden içecekler ise şöyle:
- Su
- Kahve
- Yeşil çay
- Kırmızı şarap.
Az ve öz tüketin
Bazı gıdaları hem tüketmek hem de tüketirken miktarına dikkat etmek gerekiyor.
“Ne seninle ne de sensiz” diyeceğiniz cinsten bir ilişkiden söz ediyoruz. Dengeli beslenmenin de esası bu değil mi zaten? Kantarın topuzunu kaçırdığımızda olanlar olmuyor mu? Öyleyse besinlerle nasıl bir ilişki kuracak, hangileriyle ne kadar mesafeli olacağız?
*Et: Haftada iki kez.
*İşlenmiş etler: Her ne kadar çok leziz olsalar da sadece ara sıra…
*Yumurta: Haftada üç adet.
*Ekmek: Yüzde 100 tam buğday veya ekşi mayalı.
*Süt Ürünleri: Dikkatli tüketmek gerekiyor. Kahvaltı ya da öğle yemeğinde tercih edilebilir.
*Şeker: Yerine bal tercih edilebilir. Yine de mesafeli duralım.
*Şekerli ve gazlı içecekler: Çok mesafeli duralım.
*Doğal olmayan kutulu meyve suları: Çok mesafeli duralım.
*Tuzlu ve yağlı atıştırmalık grubuna giren cip, kraker ve türevleri: Çok mesafeli duralım.
*Paketlenmiş tatlılar: Çok mesafeli duralım.