Malzemeler:
- 250 gr salamura asma yaprağı
- 1 adet orta boy limon
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 su bardağı sıcak su
- Tuz
İç malzeme:
- 1 adet kuru soğan
- 250 gr orta yağlı kıyma
- 1 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Dereotu, maydanoz
- 1 adet limon
- Tuz
- Karabiber
Hazırlanışı:
- Salamura asma yapraklarını, sıcak suda 5 dakika kadar kaynatın. Tuzu çıkan yaprakları süzüp zedelemeden saplarını kesin. Ardından soğuk suda durulayıp sularını süzün.
- İç malzemeyi hazırlamak için; kuru soğanı rendeleyin, yıkayıp süzdüğünüz pirinç, salça ve kıymayı soğana ilave edin. İnce kıydığınız yeşillikleri, karabiber ve tuzu ekleyin. Malzemenin birleşmesi için elinizle hafifçe yoğurun.
- Sap kısımlarını kestiğiniz yaprakları, damarlı kısımları üste gelecek şekilde açın. Yaprakların ortasına hazırladığınız iç harçtan bir tatlı kaşığı kadar koyun.
- Kenarda kalan yaprak kısımlarını ortaya doğru kapatın ve rulo şeklinde sarın. Bu işlemi tüm yapraklara uygulayın.
- Tencerenin dibine birkaç adet yaprak yerleştirin, üzerine sardığınız dolmaları aralarda boşluk kalmayacak şekilde yan yana dizin. Halka kestiğiniz limon dilimlerini üzerlerine yerleştirin.
- Bir kasede sıcak su, zeytinyağı ve tuzu karıştırıp sarmaların üzerine dökün. Pişme sırasında dağılmamaları için sarmaların üzerine porselen bir servis tabağı kapatın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişirin.