Güzel bir yaşam sürmek için sadece lezzetli yemekler yemek, güzel giyinmek ya da konforlu mekanlarda yaşamak yeterli olmuyor. Yaşadığımız her gün hele ki bu pandemi döneminde sahip olduklarımızın ne kadar değerli olduğunu bize tekrar tekrar hatırlatıyor. Şimdilerde adım atarken onlarca kez düşündüğümüz sokaklarımız, çocuklarımızın geleceği, büyüklerimizin sağlığı, refah içinde yaşadığımız bir ülke… hepsi ve daha fazlası mümkün olduğunda tam anlamıyla güzel bir yaşamdan söz etmek mümkün olabiliyor.
Evlerimizde daha çok vakit geçirdiğimiz bu günlerde sonu hiç gelmeyecek gibi savurganca harcadığımız kaynaklarımız için alarm zilleri çalıyor. Gereksiz yere musluktan akıttığımız sular ya da dönüp kapatmaya üşendiğimiz elektrik düğmeleri… hepsi hayal ettiğimiz güzel yaşamın devamlılığını sağlayacak unsurlar aslında… İşte bu nedenledir ki yenilenebilir enerji kaynaklarına ve sahip olduğumuz kaynakların verimli kullanıma yönelik araştırma, çalışma ve uyarılar bugün her zamankinden daha sık gündemimizi meşgul ediyor.
Örneğin Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği’nin son açıkladığı verilerde birincil kaynaklara göre elektrik enerjisi üretiminde 2019 ve 2020 Kasım sonu verileri kıyaslandığında yüzdelik sıralamanın değişmediği görülüyor. Fakat üretim yüzdelerine baktığımızda: hidrolik ve linyit kaynaklı üretimlerin azaldığı; ithal kömür, doğal gaz ve yenilenebilir kaynaklardan üretim yüzdelerinin arttığı sonucuna varılıyor. Güneş enerjisinin 2020 yılı Kasım ayı sonu itibarıyla üretilen toplam elektrik enerjisi içindeki payının %4,01 olduğu ifade ediliyor.
Temiz enerji konusu bu kadar gündemdeyken geçtiğimiz hafta içinde Yaşar Üniversitesi ile Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı iş birliğiyle hayata geçirilen Selçuk Yaşar Ödülü’nün ikincisinin verildiği, Avusturya hükümetinden ordinaryüs profesörlük unvanını alan, Johannes Kepler Üniversitesi Fizikokimya Kürsü ve Enstitüsünün Başkanı Ord. Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi’den bahsetmek yerine olacaktır. Sarıçiftçi, özellikle “temiz enerji” konusundaki çalışmalarıyla öne çıkan bir isim; plastik organik güneş pilleri konusundaki çalışmasıyla dünyadaki ilk patent ve yayına sahip.
Ord. Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi’nin ‘Plastik güneş pili’ olarak adlandırdığı sistem ve güneş enerjisi hakkında aktardığı buradan ulaşabilirsiniz.
Temiz enerji üretiminin yanı sıra bir diğer önemli konu sahip olduğumuz kaynakların verimli kullanımı. Barajlardaki doluluk oranlarının azalmasıyla ilgili haberler her gün manşetlere çıkarken Güzel Yaşa okurları için su ve enerji kaynakları üzerine değerli çalışmaları bulunan Yaşar Üniversitesi, Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nurdan Yıldırım’la bir araya geldik. Evde alacağımız basit önlemlerle yapabileceğimiz su ve enerji tasarrufunun büyüklüğünü okuyunca siz de “bu kadar kolay mı?” diyeceksiniz. Söyleşimizi okuyabilir ve youtube’dan izleyebilirsiniz.