Covid-19, güvenli gıdaya erişimi de olumsuz etkiledi. Bir yılı aşkın bir süredir hem olağanüstü bir gıda talebi oluşurken hem de bu gıdaların güvenli olup olmadığı endişesini yaşıyoruz.
Covid-19 salgını hemen herkesin gıda konusunda daha hijyenik düşünmesini ve daha temkinli hareket etmesini sağladı. Bununla birlikte doğrular ve yanlışlar da birbirine karışmıyor değil.
Bu konuda Feeding America COO’su Katie Fitzgerald’ın yaklaşımları da dikkate değer. Katie Fitzgerald, Covid-19’la birlikte artan gıda talebini karşılamak için ülke çapındaki gıda bankalarına ve hizmet ajanslarına yardım konusunda liderlik yapmış bir isim. Fitzgerald’ın, Covid-19 krizi sırasında gıda güvenliği hakkındaki öngörülerini şöyle:
Salgınla beraber, gıda güvenliğinin tehlikeye girdiğini tüm dünyanın gördüğünü düşünüyorum. Salgından önce gıda güvencesi olmayan yaklaşık 37 milyon Amerikalı olduğunu biliyorduk. Salgının başlangıcından bu yana ve işsizliğin artmasıyla birlikte, şu anda gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalan 17 milyon kişi daha olduğunu tahmin ediyoruz. Bu da yüzde 46’lık bir artış anlamına geliyor. Ortalama olarak daha önce hiç gıda yardımı istemeyen yüzde 30 daha fazla insan bugün yardım talep ediyor.
Bozulabilir yiyecekleri güvence altına almak gerekiyor. Süt ürünleri, protein, donmuş yiyecekler bizim için hazır hale geliyor. Ancak dondurucu ve soğutucu depolama, lojistik zorlukları ortaya çıkarıyor. Rafta stabil gıdaya bu süreçte daha çok ihtiyaç var.
En Çok Merak Edilenler
1-Ambalajlı gıdalardan Covid-19 bulaşır mı?
Şu ana kadar yapılmış bilimsel çalışmalara göre Covid-19 insanlara gıdalar üzerinden bulaşmıyor. Ancak, virüsün uygun koşullar altında ve kuru yüzeylerde en fazla 5 ila 6 gün aktif kalması bekleniyor. Dolayısıyla teorik olarak virüs bu şekilde bulaşabilir. Gıdalara paketleme malzemeleri üzerinden viral dahil tüm mikrobiyal bulaşı riskini azaltmak için paketleme malzemelerinin kapalı bir şekilde saklanması ve kişisel hijyen kurallarına azami uyum gösterilmesi gerekiyor.
2-Covid-19 pişmiş gıdalardan bulaşabilir mi?
Temel gıda hijyeni kuralları gereğince gıdalar yeterince pişirildiğinde diğer hastalık yapıcı mikroorganizmalarla birlikte Covid-19 da yok oluyor. Ancak pişirme sonrası bulaşmanın önlenmesi gıda güvenliği açısından son derece önemli.
3-Çiğ tüketilen sebzeler ve meyveler virüs taşıyorsa riskli midir?
Satış noktalarında tüketicilerin ve satıcıların ürünleri dokunarak seçtikleri göz önüne alındığında virüs ve diğer mikroorganizmaların sebze ve meyvelere bulaşma olasılığı var. Bu ürünlerin iyice yıkandıktan sonra tüketilmesi riski azaltıyor.
4-Ekmek, simit, gibi son tüketime hazır ürünlerin satış noktalarında ne gibi önlemler alınması gerekiyor?
Ekmek ve simitlerin poşet içinde satılması, çalışan kişinin uygun şekilde eldiven kullanması, satış noktasındaki çalışanların maske takması gerekiyor.
Kaynaklar:
https://www.mckinsey.com
Gıda Güvenliği Derneği