Profesyonel Mutfakta Kariyer
Geçmişte usta çırak ilişkisinin en lezzetli örneklerinden biri olarak vücut bulan aşçılık bugün artık, birbiri ardına açılan aşçılık kurslarının da yardımıyla yükselen bir trend olarak karşımıza çıkıyor.
Bolulu olmak, Bolulu bir geçmişe sahip olmak demek, mutfağın en azından kıyısından köşesinden geçmekle eşdeğer. Bolu’da baba mesleği olan aşçılık, ufak yaşlarınızda kanınıza işler. Belki bulaşıkçılık belki de garsonluk yaparak başlar ve yavaş yavaş adım atarsınız mutfağa.
Adım attığınızda görürsünüz ki o mutfak evinizdeki annenizin mutfağından çok farklı. Yoğun iş temposu, koşuşturmalar, eğitimler, hazırlıklar, denemeler… Her şey en temiz işi çıkarmak için yapılır. Bir restoranda ya da otelde akşam menüsü çıkarmak içindir belki tüm telaş. Hatalar, aksaklıklar elbet olacak fakat dışarıya ve sonuca yansımayacak. Menü tamamlanıp konuklar ağırlandıktan sonra belki de ertesi gün eksiklikler konuşulacak, hatalar telafi için dillendirilecek ve çözüm bulunacak. İş anında, servis anında sadece profesyonellik konuşacak.
Aslında mutfakta yer almak için Bolulu olmak alışılmışlıktan öteye geçmez. Mutfağa ilgi duyan ve bu ilgiyi hobinin ötesine taşımak isteyen herkes profesyonelleşmek istiyor ve bunun için ne gerekiyorsa yapıyor. Lisede başlayan ve üniversitede de devam eden mesleki eğitimlerin ya da MEB’e bağlı özel kurumlarda profesyonel bir eğitimin ardından, otellerde yahut restoranlarda staj yaparak sektöre giriş yapılıyor. Kısacası artık meslek için nereli olduğuna değil eğitimine bakılıyor.
Altı yıl önce açmış olduğum EKS Mutfak Akademisi’nde verilen Profesyonel Aşçılık, Profesyonel Pastacılık ve Ekmekçilik, Yiyecek- İçecek İşletmeciliği eğitimleriyle, kariyer açısından kendini bu sektörde geliştirmek isteyen adaylara, başta babadan oğula geçen günümüzde ise eğitimin şart olduğu bu mesleğe sahip olmaları için özel bir seçenek sunmuş oluyoruz. Önce öğretimin sonra da deneyimlemenin gerçekleştiği eğitimlerin, işinde usta olmuş iyi şefler tarafından verilmiş olması da şart haline geldi. Sadece iyi bir şeften alınan eğitimle iyi bir şef olunabileceği kesin. İstek ve çaba sahibi olan her aday için, işinde usta şeflerden alınan eğitimler ve öğretilen teknikler iyi bir şef olmanın ön koşulu.
Yenilikleri takip etmek gerekli
Tabii ki bu kadarı yetmiyor. Mutfakta da asıl mesele kariyer yapabilmekte. Her daim gelişime açık olmak, öğrenmek, denemek ve fazlasını istemek… Global mutfakları takip etmek, yeniliklerini tecrübe etmek, gastronomi adına düzenlenen yarışmaları, etkinlikleri, fuarları izlemek, seminerlere katılmak kısacası ülkemizde ve dünyada gastronomi açısından neler olup bitiyor, bunu takip etmek gerekiyor. Magazin de bu takibin bir parçası. Sektörel alanda yapılan yenilikler, yeni ürünler, markalar, yeni açılan ya da trend mekanlar yayın sektörü sayesinde gözler önüne seriliyor. Gastronomi adına çıkan dergileri de takip etmek şart gibi görünüyor. Bu alanda da örnek olarak verebileceğim EKS Yayıncılık’tan çıkan Gourmet&Styling Yeme-İçme ve Yaşam Dergisi de bu meslekte olmak isteyen adaylara katkı sağlıyor.
Mutfak bir serüvendir. Başlangıçtan sona kadar sizi uzun bir yolculuk bekliyor ve bu yolculukta hedefinize ulaşacağınız adımları atmak yine sadece sizin elinizde…