Şeker ve karbonhidrat oranı yok denecek kadar az, protein oranı yüksek olan balık, hem sağlıklı hem lezzetli bir besin. Balık çeşitliliğinin bol olduğu ülkemizde hangi balığı hangi mevsimde yiyeceğinizi biliyor musunuz?
Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, artan çevre kirliliğine rağmen balık çeşitliliği konusunda hala zengin bir ülke. Böyle bir ülkede yaşadığımız için kendimizi şanslı hissetmeli ve bol bol balık yemeliyiz. Madensel tuz ve mineral, fosfor, kalsiyum, iyot, flor, A, B1, B2 ve D vitaminleri içeren balık, hem çok sağlıklı hem de lezzetli bir besin. Ayrıca balıkta şeker ve karbonhidrat yok denecek kadar az. Protein açısından ise son derece zengin. Balıklar siyah etli-beyaz etli, yerli ve göçmen olarak sınıflara ayrılıyor. Beyaz etli balıkların sindirimi siyah etlilere göre daha kolay. Bu tür balıklar jelatin içerdiğinden haşlamaya elverişliler. Tavası, yağlı oldukları mevsimlerde de ızgarası yapılabilir. Balık çeşitliliğinin bu kadar bol olduğu ülkemizde tüm bu nimetlerden faydalanmak için hangi balığın hangi mevsimde yeneceğini bilmek önemli. Çünkü balık, mevsiminde afiyetle yenir.
Hafif sofraların baş tacı balık
Gıda ve beslenme uzmanlarının ısrarla balık yememiz gerektiğini söylemelerinin ardında birçok bilimsel neden yatıyor. Zira balık, kolay sindirilebilir protein, doymamış yağ asitleri, iyot ve selenyum kaynağı olması nedeniyle beslenmede büyük öneme sahip.
Yüksek oranda doymamış yağ asitleri, düşük oranda kolesterol, çok miktarda potasyum, az miktarda sodyum içeriği balık etinin değerini artırıyor. Balık, her mevsim için sindirimi en kolay, hazımsızlık yapmayan, ağırlık hissi vermeyen en doğal besin. Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam için yaz-kış haftada en az iki öğün balık yenmesini tavsiye ediyor.
Omega kaynağı
Balık ve diğer deniz ürünlerinde Omega-3 yağ asidi, özellikle uskumru ve sardalya balıklarında ise Omega-6 yağ asidi yüksek oranda bulunuyor. Bu yağ asitleri kalp damar sağlığı, beyin ve hücre gelişimi, bebek ve çocukların sağlıklı büyümesi ile hamile ve emziren kadınlarda olumlu etki yaratıyor.
Yararları saymakla bitmez
• Beyin için çok faydalıdır. Omega 3 yağ asidinin öğrenme kabiliyetini artırıcı etkisi bulunuyor. Hamilelik sırasında bebek Omega 3 yağ asitlerini anneden alır.
• Balık eti, kırmızı ete oranla daha az yağlıdır ve bazı özel yağ asitleri içerir. Bu yağ asitleri kan pıhtı oluşumunu engelleyerek, atardamarın tıkanmasını önler, bu da kalp krizi ve felç riskini azaltır, tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
• Balık tüketimi, iyi kolesterolün (HDL) kötü kolesterole (LDL) oranını artırarak kardiyovasküler sisteme fayda sağlar.
Pınar Balık Kültür Balıkçılığı Çamlı Yem Besicilik, Pınar Balık markası ile Türkiye’de “İyi Tarım Uygulamaları” sertifikası alan ilk firma olma özelliği taşıyor.
Yıllık toplam balık üretim kapasitesi 8.000 ton olan Çamlı Yem Besicilik, 2016 yılında taze balık ürünleri kategorisinde 25,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Levrek, çipura
ve granyöz ihracatı ile Avrupa, Kuzey Amerika ve Orta Doğu ülkeleri başta olmak üzere 12 ülkeye ihracat yapan Çamlı Yem Besicilik, ulaştığı birçok ülkede pazar lideri olmayı sürdürüyor.
Üstün Lezzet Ödülü
International Taste and Quality Institute (iTQi – Uluslararası Lezzet ve Kalite Enstitüsü) tarafından düzenlenen yarışmada çipura ve levrekleri ile “Üstün Lezzet Ödülü” kazanan Pınar Balık, bu alanda Türkiye’nin ödüle layık bulunan ilk balık markası.
Deniz Dostu
Pınar Balık’ın Çeşme’de bulunan çipura ve levrek üretim tesisleri, Türkiye’de ilk kez yavru balık üretiminden paketleme aşamasına kadar tam entegrasyonda çevresel etki değerlendirmesinden tam not alarak uluslararası “Friend of The Sea” tarafından “Deniz Dostu” olarak belgelendirildi.