Bu defa soru farklı; yumurtanızı nasıl yediğinizi değil nasıl seçtiğinizi soruyoruz? Kahverengi yumurta mı yoksa beyaz yumurta mı tercih edenlerdensiniz? Peki, farkı var mı? İşte cevabı!
İnternet yaygınlaştığından bu yana doğru bilgiye ulaşmak kadar yanlış ve kirli bilgiye ulaşmak da kolaylaştı. Özellikle beslenme konusunda insanlar büyük yanılgılara düşebiliyor. Bu yanılgılardan biri de yumurta hakkında yaşanıyor. Kahverengi yumurtaların bir şekilde beyaz yumurtalardan daha iyi olduğu yaygın bir yanılgı… Aslında, kahverengi yumurtalar beyaz yumurtalardan daha sağlıklı değil, ancak genel olarak yumurtaların hepsi de elbette aynı değil.
Bir yumurtanın rengi, onu yumurtlayan tavuğun ırkıyla doğrudan ilgili. Örneğin Leghorn ırkından tavuklar beyaz yumurta bırakırken, Lohman Brown, Ataks ya da Rhode Island Red gibi ırklardan tavuklar kahverengi tonlarında yumurta üretiyor. Beslenmeye bağlı olarak rengi daha açık ve koyu renkli olabiliyor.
Bir tavuğun hangi renkte yumurtlayacağını söylemenin bir yolu kulak memelerine bakmak… Evet, tavukların kulak memeleri var. Beyaz kulak memesi olan tavuklar beyaz yumurta bırakırken, pembe veya gri kulak memesi olanlar kahverengi, krem ve hatta mavi yumurta bırakıyor.
Renge değil tazeliğe odaklanın
Kahverengi ve beyaz yumurta arasında besin değeri açısından bir fark bulunmuyor. Ancak bir tavuğun neyle beslendiği, yumurtasının kalitesini, lezzetini ve iç renginin nasıl görüneceğini belirliyor. Yumurtanın lezzetini ve kalitesini etkileyen en önemli faktör ise tazeliği ve onu üreten tavuğun hangi koşullarda yaşadığı… Yani iyi bir yumurta istiyorsanız, öncelikle tavuğun mutlu ve huzurlu bir ortamda yaşadığından ve yumurtayı da birkaç gün içinde ürettiğinden emin olmalısınız.
Yumurta Gerçekleri
*Şili’nin Araucana tavuğu mavi yumurta bırakır. Yumurta renginin, tavuğun evcilleştirilmesi sırasında bir zamanda meydana gelen bir DNA retrovirüsünden kaynaklandığına inanılıyor. Normal yumurtalardan daha sağlıklı veya daha sağlıksız değildir. (Knowledge Stew’s Fact World)
*Bir tavuk yaklaşık 24 ila 26 saat içinde yumurta geliştirebilir. Bir yumurta bırakıldığında, tavuk 30 dakika içinde yeni bir yumurta geliştirmeye başlayabilir.
*Ortalama bir tavuk, yılda yaklaşık 300 ila 325 yumurta bırakır.
*Bulanık yumurta beyazı çok tazedir, berrak yumurta beyazı ise daha yaşlı bir yumurtayı gösterir. Yumurta beyazının bulanıklığı, yumurtanın içinde bulunan karbondioksit nedeniyle oluşur. Karbondioksit yumurtanın kabuğundan kaçarken yumurta beyazları daha berrak hale gelir.
*Yumurta kabuğu geçirgendir. Yıkanarak saklanması tavsiye edilmez.
*Büyükçe ve su dolu bir bardağa konulan yumurta suya batıp yatay duruyorsa taze, yarı yatay durursa 8-10 günlük, suyun yüzeyine çıkıyorsa bayat demektir.
*Taze yumurta kırıldığında sarısı dağılmaz, bombeli bir şekilde kalır, rengi parlak sarıdır ve yumurtanın akı sarısından kolay ayrılmaz. Bayat yumurta kırıldığında ise sarısı yassılaşır ya da dağılır, akının akışkanlığı azalmıştır, su gibidir.
Kaynaklar: