Tarif ve Fotoğraflar: Cansu Coşkun
Meşhur sokak lezzetimiz kumpirden yola çıkarak oluşturduğum bu pratik tarif, hem yemeklerinizin yanına sağlıklı bir eşlikçi oluyor, hem de size içeriğini istediğiniz gibi değiştirebileceğiniz çok esnek bir yaratıcılık alanı bırakıyor. Benim size sunacağım tarif, kendi damak tadıma göre lezzetlerin birbirini en güzel tamamladığı ve dengelediği hali ile olacak…
Malzemeler:
*4 porsiyon içindir
2 adet tatlı patates
1 diş sarımsak
2 avuç kadar yıkanmış ıspanak
Zeytinyağı
1 bardak haşlanmış nohut
3 dal Frenk soğanı
Pul biber, karabiber, tuz, kimyon
Sos için:
4 çorba kaşığı tahin
2 çorba kaşığı süzme yoğurt
Yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
Nohut Cipsi:
Kumpirin üzerine ekleyeceğimiz nohut cipsleri aynı zamanda tek başına atıştırmalık olarak da tüketebileceğiniz, harika bir alternatif. Üstelik yapmasının da çok kolay olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Haşlanmış ve mutlaka kabuğu soyulmuş olan nohutları zeytinyağı, pul biber, karabiber, kimyon, tuz başta olmak üzere dilediğiniz çeşit baharat ile harmanlayın. Bu esnada damak tadınıza göre istediğiniz tüm baharatları ekleyip çıkarabilirsiniz. Ardından 200 derece ısıtılmış fırında 20-30 dakika arası kıtır kıtır olana dek pişirin. Sadece bu tarifte kullanılmak üzere istediğiniz miktarı ayırıp, geri kalanı bir kavanozda muhafaza ederek dilediğiniz her an tüketebilirsiniz.
Kumpir:
Öncelikle iyice yıkadığınız tatlı patatesleri içinin iyice pişmesi için bir çatal yardımıyla delip, dışını zeytinyağı ile ovalayın. 200 dereceye ayarlanmış fırına verin ve patateslerin büyüklüğüne göre 45 dakika-1 saat arası kontrollü şekilde pişirin. Bu esnada bir tavada yaklaşık 2 çorba kaşığı zeytinyağı ile 1 diş ortadan kesilmiş sarımsağı ısıtmaya başlayın. Ardından içine iyice yıkadığınız ıspanakları ekleyin ve soteleyin. Ispanak sotelendikten sonra sarımsağı dışarı alın. Yağa ve ıspanağa lezzetini geçirmesi bizim için yeterli olacaktır. Ispanağınıza tuz ve dilediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz. Bu ıspanak dolgusunu tatlı patatesler fırından çıkınca ortadan ikiye bölüp, ortasında açtığımız oyuklara dolduracağız. Sosa gelince, miktarlarda damak zevkinize göre oynama yapmakta özgürsünüz. Tüm malzemeleri iyice çırpıp homojen bir kıvama getirdikten sonra bir sıkma poşetine alıp hazır olan kumpiri soslamak üzere kenarda bekletebilirsiniz. Son ve en keyifli aşamada şu ana kadar hazırlamış olduğumuz tüm parçaları birleştiriyoruz. Fırından aldığımız tatlı patateslerin içinde açmış olduğumuz oyuklara önce dilediğimiz şekilde tuz ekleyip, ardından çeşnilendiriyoruz. Sonra bu oyukları ıspanak dolgusu ile kaplıyoruz. Dolgunun üzerine nohut cipsini ekleyip, tahin sosunu gezdiriyoruz. Son aşamada hem tadı ile hem görüntüsü ile tarifimizi zenginleştirmesi adına üzerine yaklaşık 3 dal doğranmış frenk soğanı serpiştirdim. Söylediğim gibi bu tarifte oldukça özgürsünüz, kumpirin tüm dolgusunu kendi isteğinize göre yeniden belirleyebilirsiniz, ama yine de nohut cipsini eksik etmemenizde fayda var. Afiyet olsun…