Amerikalı yemek yazarı Marc Bittman’dan evde kolaylıkla yapabileceğiniz klasik bir İtalyan lezzeti…
Malzemeler:
500 gr. patates
½ – ¾ fincan un (hamura göre azaltıp artırabilirsiniz)
8 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
16 adet küçük adaçayı yaprağı
½ fincan rendelenmiş parmesan peyniri (yaklaşık 30 gr.)
½ fincan rendelenmiş veya doğranmış yüksek kaliteli eriyen peynir, yaklaşık 30 gr.
Tuz ve Karabiber
Hazırlanışı:
Fırını 200 dereceye ısıtın.
Patatesleri kabuklarını soymadan iyice yıkayın. Fırın tepsisine alıp yumuşayana kadar pişirin. Bir bıçak yardımıyla pişmesini kontrol edin ve fırından çıkardığınız patateslerin kabuklarını soyun.
Derin bir tencerede suyu kaynatın ve tuz ekleyin. Soyduğunuz patatesleri rende ya da değirmen yardımıyla püre haline getirin. Patates ezici de kullanabilirsiniz, ancak patatesleri yapışkan hale getireceğinden mutfak robotu kullanamayın.) Tuz ve karabiber ile tatlandırın.
Unun yarısını temiz bir tezgaha veya kesme tahtasına serpin. Patates püresi toplanıncaya ve hamur kıvamı alıncaya kadar kontrollü şekilde un ekleyin ve yavaşça yoğurun. Hamuru fazla çalıştırmayın; b eklemeyin.
Elinizle bir parça alıp kabaca şekillendirin ve kaynayan suya atın, eğer şeklini koruyorsa yeterince un eklemişsinizdir. Suda parçalanırsa biraz daha un ekleyip tekrar deneyin; gnocchi tamamen pürüzsüz olmayacak ve hazır olduğunda tepeye çıkacaktır.
Hamuru yaklaşık 2-3 cm. kalınlığında rulo olacak şekilde uzunlamasına yuvarlayın. Ardından 1 ya da 1,5 cm’lik parçalar halinde kesin. Bir çatalın arka yüzünü kullanarak her gnocchi’de oluklar açın; hazırladığınız gnocchi’leri yağlı kağıtla kaplı bir fırın tepsisine koyun ve birbirine değmesine izin vermeyin.
Gnocchi’leri kaynaya suda yaklaşık 3 dakika pişirip, bir süzgeç yardımıyla tencereden alıp bir fırın kabına yerleştirin. Fazla pişirirseniz hem çok yumuşak hem içi su dolu bir gnocchi yapmış olursunuz.
Fırın ısısını 225 dereceye ayarlayın. Küçük bir tencereye tereyağını orta ateşte koyun ve ara sıra karıştırarak tereyağı altın sarısı rengini alana kadar pişirin. Hemen ocaktan alın ve adaçayı yapraklarını ekleyin. Adaçayı kokusu aldığınızda ve yapraklar kenarlarda gevrekleşmeye başlayınca, bir süzgeç yardımıyla ada çaylarını tereyağının içinden çıkarın. Tereyağını gnocchi’nin üzerine gezdirin.
Peynirlesi gnocchi’nin üzerine serpin ve peynir eriyene ve kızarana kadar 10 ila 12 dakika pişirin. Gevrek adaçayı yapraklarıyla süsleyin ve hemen servis yapın.
Fotoğraf: Aya Brackett