Yemek dünyası oldukça geniş ve çeşitli… İnternetin bilgiyi yaygınlaştırmasıyla birlikte farklı mutfak kültürlerini yakından tanımak ise artık çok daha kolay… Dünya gastronomisine yön veren mutfaklardan biri olan Fransız Mutfağı’nın leziz tariflerini mutfağınıza almaya ne dersiniz? İşe Fransız usulü soğan çorbasıyla başlayabilirsiniz.
Daha önce soğan çorbası pişirmiş olabilirsiniz. Sonuç olarak soğangiller bir mutfağın en temel ürünlerinden… Peki, Fransız usulü soğan çorbasını pişirdiniz mi? Soğan çorbasına bakış açınızı değiştirmeye hazır olun.
Peynirle kaplı bir kase…
İçinde kızarmış ekmeği hazır… Kızarmış ve erimiş peynirle kaplı bir kasenin içinde servis edilen soğan çorbası, tadı damakta bırakırken içinizi de ısıtan sımsıcak bir lezzet. Karamelize soğanın tatlımtırak lezzetiyle buluşan peynir enfes bir ziyafet vadediyor.
İşin püf noktasında gevrek bir kruton ve erimiş gravyer peyniri var. Ancak soğanı unutmamak gerekiyor. Fransız soğan çorbasının iyi ve lezzetli hazırlamanın en temel püf noktası ise hazırlık sürecinin aceleye getirilmemesi… Doğru şekilde karamelize edilmiş soğan için bir saatinizi ayırmanız şart. Bu çorba için sığır eti suyu ise klasik bir malzeme olarak karşımıza çıkıyor. Soğanınız iyice kızardıysa çorbanız gerçekten güzel olacaktır.
Fransız Soğan Çorbası Tarifi (4 Kişilik)
Malzemeler:
* 4 büyük soğan, soyulmuş
* 4 yemek kaşığı (1/2 çubuk) tereyağı
* 5 su bardağı sebze suyu veya su
* 2 veya 3 dal taze veya bir tutam kurutulmuş kekik
* 1 defne yaprağı
* 2 yemek kaşığı konyak veya brendi (isteğe bağlı)
* Tuz ve biber
* Ekmek dilimleri ve tereyağı ile yapılan kruton (isteğe bağlı)
* 1 fincan rendelenmiş Parmesan, Gravyer veya Emmental peyniri (isteğe bağlı)
Hazırlanışı:
- Soğanı ikiye bölün ve yapabildiğiniz kadar ince dilimleyin. (Piyazlık doğranabilir) Yağı orta ateşte büyük bir tencereye koyun. Tereyağı eridiğinde soğanları ilave edin ve ara sıra karıştırarak, çok yumuşayıp kahverengileşinceye kadar 30-45 dakika pişirin. Isıyı, çok hızlı kızarmayacak şekilde ayarlayın. Acele etmeyin.
- Kruton ve peynir kullanıyorsanız fırını önceden ısıtın. Et suyunu ekleyin, ısıyı orta-yüksek dereceye yükseltin ve kaynatın. Isıyı, karışımın hafifçe köpürmesi için ayarlayın. Kekiği, maydanozu, defne yaprağını ve kullanıyorsanız konyağı ekleyin, üzerine tuz ve karabiber serpin ve ara sıra karıştırarak çorba biraz koyulaşana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin. Defne yaprağını ve bitki dallarını çıkarın. (Bu noktada, üstü kapalı çorbayı 2 güne kadar buzdolabında saklayabilirsiniz; devam etmeden önce yeniden ısıtın.)
- Kruton ve peynir kullanıyorsanız, fırına dayanıklı 4 kaseyi bir tavaya veya sağlam bir kurabiye kalıbına koyun. Her kaseye bir kızarmış ekmek koyun, çorbanın üzerine koyun ve üzerine peynir koyun. Peyniri eritmeye yetecek kadar 5 ila 10 dakika pişirin. Hemen servis yapın.