Tüm dünyada ölüm nedenleri arasında kalp hastalıkları ilk sırada yer alıyor. Stres, sigara ve alkol tüketimi kalbinizin yoran en temel faktörler. Bunu önlemenin en etkili yolu ise kalbinizle dost besinleri tüketmek. Özellikle bazı yeşil sebzeleri tüketmek çok faydalı ancak beslenme programını bir uzman desteği almadan belirlememek gerekiyor. İşte kalbinizi sağlıklı tutmaya yarayacak besinler…
Kalp sağlığını korumak önemli ve sanıldığı kadar zor değil: Kötü alışkanlıklardan uzak durmak, stresi azaltmak ve tabii doğru beslenmek. Kalp-damar hastalıklarının yüzde 80’i, beslenme ve yaşam tarzı gibi değiştirilebilir risk faktörleriyle ilişkilendiriliyor.
Hali hazırda sağlıklı beslendiğinizi düşünebilirsiniz. Her besinin herkese aynı oranda iyi gelmediğini, metabolizmalarımızın farklı çalıştığını bu nedenle de beslenirken metabolizmanıza uygun yiyecekler seçmenizin önemli olduğunu unutmayalım. Örneğin, ıspanak ve lahana gibi sebzeler serbest radikallerle savaşan antioksidanlarla yüklü. Ancak bu besinlerde bolca bulunan K vitaminini çok fazla alırsanız bu defa aşırı kan sulandırıcı etkiye neden olabilir.
Kalbimizi nasıl koruyacağız?
Kalp ve damar sağlığını korumada bazı sebzeler daha da öne çıkıyor. Vücudun onarıcı gücü olan bu besinleri mevsimine uygun şekilde tüketerek kalbinizi koruyabilirsiniz. Sebzelerin yanı sıra öne çıkan kalp dostu gıdalar şöyle sıralanabilir.
- Yeşil Yapraklı Bitkiler
- Natto (Fermente soya fasulyesi ile yapılan geleneksel bir Japon yemeği)
- Brüksel Lahanası
- Brokoli
- Lahana
- Taze soğan
- Kuru erik
- Fermente Süt Ürünleri
- Kuşkonmaz
- Fesleğen
- Soya fasulyesi
- Salatalık
- Sızma Zeytinyağı
Lahanagiller: Lahanagiller, kanserden koruyucu etkileriyle bilinse de kalp için de gerçek anlamda dost besinler. Brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar, lahana kalp ve damar sağlığı için süper besinler olarak tanımlanabilir. Bir araştırmaya göre, diyetinizde ne kadar çok sebze varsa atar damarlarınız da o kadar ince ve elastik oluyor. Damarların kalınlaşması ise kan akışını kısıtlayarak kalp krizine kadar giden bir süreci tetikliyor. Yani, sebze tüketiminiz arttıkça damarlarınızın sağlığı da o oranda iyileşiyor. Günde üç porsiyon lahana, brokoli, Brüksel lahanası ve karnabahar tüketmek kalp krizi riskini belirgin oranda azaltabilir.
Kuersetin zengini besinler: Yapılan pek çok araştırma, kuersetin zengini yiyeceklerin vücuttaki inflamasyonla savaştığını, tip 2 diyabete karşı koruyucu etkisi olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda damar sertliği riskini de azaltıyor. Soğan, en zengin kuersetin kaynaklarından biri. Lahana ve bamya da yine bu listenin önemli besinlerinden…
Kan sulandırıcılara dikkat!
Kanınızı sulandırmak, kalp krizinden korunmak için önemlidir ancak fazlası da herhangi bir kanama anında kanın pıhtılaşmasını zorlaştırabilir. Kararında tüketeceğiniz roka, kişniş, kırmızı pancar, pazı, fesleğenin kan sulandırıcı olarak işe yarayabilen bitkiler. Hepsinin en önemli ortak özelliği kanı sulandıran özel bir molekül olan “nitrat” içermeleri. Nitrat zengini sebzeler kanın pıhtılaşıp damarları tıkamasını önlüyor. Bu da kalp krizi riskinin azalması anlamına geliyor.
Kanın pıthılaşmasını magnezyum da önlüyor. Magnezyum mineralini ise en iyi, “kabak çekirdeği” ve “susamdan” alabilirsiniz.
Kaynaklar:
* https://tkv.org.tr/saglikli-bilgiler/makaleler/kalp-dostu-bitkisel-gucler