Sağlığı olumsuz etkileyen pek çok faktör var. Sigara kullanımı bu faktörlerin başında yer alıyor. Peki, oturmak sigaradan daha zararlı olabilir desek ne düşünürsünüz? Olmaz demeyin, daha fazla gecikmeden harekete geçin!
Günümüzde pek çok ölümcül hastalığın tetikleyicilerinden biri olan sigara her gün binlerce insanın ölümüne yol açıyor. Kanser, kalp ve damar sorunları, astım, koah ve daha pek çok sağlık sorunu akla ilk olarak sigarayı getirse de en az onun kadar tehlikeli bir faktör daha var: Oturmak. Özellikle Covid-19 ile birlikte kendini koltuğa adayanlar dikkat! Sürekli oturmak, sigaradan sonra asrın tehlikesi olarak kabul ediliyor. Peki, oturmak neden zararlı? İşte cevapları!
Rakamlar, Oturmak Hakkında Ne diyor?
Sürekli oturmak şişmanlamanıza yol açar. Ancak olumsuz tek etkisi bu değil. Oturmak aynı zamanda sizi hantallaştırır. Günün büyük bir bölümünde oturduğunuzda, ayakta duran insanlara kıyasla kardiyovasküler hastalık riskiniz iki katına çıkar. Günde altı saatten fazla oturursanız, günde üç saatten az oturanlara göre diyabet, kalp hastalığı ve obeziteden ölme olasılığınız yüzde 18 daha yüksek olabilir. Günde 11 saatten fazla oturursanız, dört saatten az oturanlara kıyasla gelecek 3 yıl içinde ölme olasılığınız yüzde 40 kadar artabilir.
Tavsiyelere Kulak Verin
Bu olumsuz tabloyu gördükten sonra neler mi yapmalısınız? İlk olarak iş yerinde ne kadar oturduğunuza dikkat etmelisiniz. Ara ara kalkıp dolaşın. Telefonla konuşurken ayakta durun ya da yürüyün. Yerinizden kalkmak için çeşitli nedenleriniz olmalı. Her 30 dakikada bir mutlaka ayağa kalkmalı ve öğle yemeğinden sonra kısa bir yürüyüş yapmalısınız. Eğer vaktinizin büyük bir kısmını evde geçiriyorsanız tüm bunlar ev içinde de geçerli olmalı. Boş zamanlarınızı daha aktif geçirmenizde fayda var. Daha fazla egzersiz yapmalı, televizyon karşısında geçirdiğiniz zamanı sınırlamalısınız. Fırsat buldukça yürüyüşe çıkabilirsiniz.
Oturmanın Zararları
*Oturma eyleminin 30. dakikasından sonra metabolizmada neredeyse yüzde 50’yi bulan bir düşme başlıyor. Bu da başlangıçta “yorgunluk hissi”, zamanla da “yağlanma” anlamına geliyor.
*Oturma eylemi çok uzun sürerse iyi kolesterol HDL azalıyor. Trigliserid, insülin ve şeker seviyeleri yükseliyor. Bu da kalp damar hastalıkları risklerinin yüzde 50-80 oranında artması anlamına geliyor.
*Sürekli oturuyorsanız kalın bağırsak, meme, prostat, yumurtalık başta olmak üzere pek çok kanser türüne de davetiye çıkarıyorsunuz demektir. Bunun nedeni ise artan insülin nedeniyle çoğalan hücre büyümeleri… Aynı zamanda oturdukça vücudunuz antioksidan madde üretimini bırakıyor.
*Çok oturanlar için kemik erimesi ve kas kaybı kaçınılmaz bir sonuç. Eklem sorunları beraberinde geliyor. Tüm bunlar düşme ve beraberinde kemik kırılması riskini arttıran faktörler.
*Oturma süresi uzadıkça ayak toplardamarlarında pıhtılaşma da hızlanıyor. Bu da emboli denen pıhtıcıkların koparak akciğerlere ulaşmasına ve hayatiye tehlikeye yol açıyor.
Kaynaklar:
https://www.inc.com/jeff-haden/is-sitting-new-smoking-a-harvard-professor-debunks-myth-with-one-catch.html