Spagettiden lazanyaya, pizzadan risottoya her biri birbirinden leziz… Her yaştan ve hemen her kültürden insanın severek ve rahatlıkla tükettiği İtalyan yemekleri hem karın doyuruyor hem de mutlu ediyor. Akdeniz’in bu sıcak ülkesinde mutfaktan çıkan sıcacık yemekler lezzet saçıyor. Peki, İtalyan yemeklerini bu kadar lezzetli yapan ne? Merak edenler, bu yazıyı okumadan mutfağa girmemeli!
Bol malzemeli, ince dilim bir pizzaya kim hayır diyebilir ya da bolonez soslu spagettiye? Diyen varsa da sayıca çok değildir. Tatlısından salatasına, başlangıcından kahvesine İtalyan mutfağı lezzetleri damakta unutulmaz izler bırakıyor. Hem de yüz yıllardır. Damakta iz bırakmanınsa bazı püf noktaları var. Siz de İtalyan yemeklerini layıkıyla pişirmek istiyorsanız, söyleyeceklerimiz var.
Kaliteli malzeme…
Kaliteli malzeme seçimi aslında her yemek için önemli. Bu kural tek bir mutfağa mahsus değil. İster menemen pişirin ister Pekin Ördeği… Eğer kaliteli ve taze ürünler kullanmazsanız yemeğinizin gerçekten çok iyi lezzette olmasını da beklemeyin. İşte İtalyan yemeklerini de lezzetli yapan şey öncelikle kaliteli ve doğru malzemelerin seçilmesi. Örneğin bir pizza yaparken mozzarella peyniri değil de başka bir peynir kullanırsanız o pizza asla gerçek bir İtalyan pizzası olmayacaktır.
Soffritto: Altın anahtar
Bunu daha önce hiç duymamış olabilirsiniz ama soffritto İtalyan mutfağının en önemli, tekniklerinden biri. Zeytinyağında bir şeyi yavaşça pişirmek anlamına geliyor. Ancak zeytinyağının sızma olması şart. Sebzeleri ince ince doğrayıp kısık ateşte yavaşça pişirmelisiniz. “Sotelemek” anlamına gelen Soffritto her tür yemeği değiştiren bir altın anahtar olarak kabul ediliyor. Tüm malzemeleri çok iyi kıymayı ve bol miktarda sızma zeytinyağı eklemeyi unutmayın.
Mutfakta aşk başkadır
İtalyanlar yemek yapmayı da yemek yemeyi de çok severler. Yani onlar için yalnızca kahvaltının değil her öğünün mutlulukla bir ilgisi var. Bu nedenle, çok klişe gibi görünse de yemeğe sevgi katmak İtalyan yemeklerinin en önemli lezzet sırlarından biri. Acele etmeyin, her tarifi adım adım uygulayın ve sabırlı olun, bırakın malzemeler bir araya gelsin. Aşkınıza zaman tanıyın. Üstelik bazı yemekler, ertesi gün yenilmek üzere bir gün önceden hazırlanırsa daha da iyi olabiliyor.
Deneyin ve tadın
Maceracı ve korkusuz bir insan mısınız? Peki, mutfakta deney yapmaya ne dersiniz? Yine de kötü sürprizler yaşamak istemiyorsanız denediğiniz yenilikleri mutlaka tadın. Kendi zevkinize göre tarife yeni değişiklikler eklemekten korkmayın. Tuz, karabiber, bir İtalyan vazgeçilmezi olarak fesleğen ve daha pek çok baharatı dilediğiniz gibi yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
Püf Noktaları
*İtalyanlar makarnayı çok pişirmezler. Buna da “al dente”(dişe gelen) derler. Makarna, en uygun koşullarda pişmek için bol miktarda alana ve suya ihtiyaç duyar. 100 gram makarna için 1 litre su iyi bir orandır. Su kaynadığında bir tutam tuz ekleyin. Makarna pişirme süresi, paket üzerinde önerilenden farklı olabilir, çoğu zaman da daha (7-8 dakika) kısadır. Makarnanızı sudan çıkardıktan sonra da pişmeye devam edeceğini unutmayın. Gerçek “al dente” makarna için çok fazla pişirme yapmamaya özen gösterin.
*Risotto yapmak için, gerçek risotto pirinci kullanmalısınız.
*Leziz bir makarna sosu için domates, soğan ve sarımsağı bolca kullanmalısınız. Sosunuza domatesi eklemeden önce soğan, sarımsak ve baharatlarınızı kısık ateşte pişirmeyi ihmal etmeyin.
*İtalyanlar yemeklerinde adaçayı yapraklarını da kullanır. Taze adaçayı yapraklarını tereyağında demlendirebilir ve yemeklerde kullanabilirsiniz.
Kaynaklar:
https://medium.com/@chiara.ny93/the-5-secretes-behind-great-italian-recipes-d9c867f99005
https://www.gurmenet.com/blog/icerik/italyan-mutfaginin-lezzet-sirlari