Son dönemde menülerde yer bulan vegan lezzetler aşçıları da yeni deneyimler edinmeye sürüklüyor. Biz de vegan lezzetler hazırlamak isteyen mutfak tutkunları için bir liste hazırladık. İster evinizin mutfağının ister bir restoranın aşçısı olun. Vereceğimiz liste ile vegan mutfaktaki işiniz oldukça kolaylaşacak.
Soya bukleleri
Eğer bir vegan menü hazırlayacaksanız mutfağınızda bulunması gereken temel besin maddelerinden biri soya fasulyesi olmalı. Bunun yanı sıra soya buklelerini de listeye ekleyin. Soya bukleleri rendelenmiş tavuğa benziyor. Kilerinizdeki rafta aylarca saklanabilen veya daha uzun süre dondurulabilen torbalarda kurutuluyor.
Yumurta ikamesi
Vegan veya bitki temelli bir diyette yumurtanın yerini alan birçok besin olduğunu hatırlatalım. Bu besinlerle yumurta ikamesi elde edebiliyorsunuz. Yumurta ikame maddesi, patates nişastası, tapyoka unu ve süt ürünü olmayan mayalama maddelerinden yapılıyor. Vegan olmasının yanı sıra, ceviz ve soya içermiyor. Ancak, yumurta ikamesi akla gelebilecek tüm yumurta kullanımlarının yerini almıyor. Unlu mamullerdeki yumurtaların yerini alıyor. Bir yumurtanın yerine 1½ çay kaşığı yumurta ikame tozu ve 2 yemek kaşığı ılık suyu karıştırın.
Keten yemeği
Keten tohumu içeren tahılları ve granolaları oldukça kolay şekilde bulabilirsiniz. Tariflere güzel bir doku katıyorlar. Keten tohumlarını tamamen veya önceden öğütülmüş olarak satın alabilirsiniz. Bütün tohumları satın alırsanız, bunları yüksek hızlı bir karıştırıcıda veya iyi temizlenmiş bir kahve öğütücüsünde kendiniz öğütebilirsiniz. Tohumlar öğütüldükten sonra buzdolabında veya dondurucuda saklanmalı. Keten tohumu, vücudunuzun omega-3’lere dönüştürdüğü antioksidan alfa lipoik asidin harika bir kaynağı. Bir çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumu 2 gram omega-3’e eşdeğerde. Araştırmalar, kolesterol düşürülmesinde ve daha pek çok sağlık sorununun çözümünde destekleyici rol oynadığını gösteriyor.
Besin mayası
Fırıncı mayası ile karıştırılmaması gereken besin mayası, ekmeğinizin kabarmasına yardımcı olmayacak etkisizleştirilmiş bir maya. Bu sarı pullar, marketinizin doğal gıda reyonundaki kutularda veya torbalarda ya da online satış kanallarında bulunabiliyor. Açıldıktan sonra kilerinizde iki yıla kadar saklanabiliyor. Genellikle B-12, folik asit ve diğer B vitaminleri ile takviye edilen besin mayası, herhangi bir süt içermeyen yemeklere peynirli bir lezzet katabiliyor.