Beslenme sağlıklı yaşamın temelini oluşturuyor. Yaşa ve metabolizmaya bağlı olarak, sağlıklı ve dengeli beslenirken ileri yaşlara kadar vücudumuz alarm vermeden rahat bir hayat sürebiliriz. Peki, neler yemeliyiz? İşte her gün tüketilmesi gereken besinlerin bir listesi!
50 farklı ülkedeki 500 araştırmacı tarafından 2010’da gerçekleştirilen Küresel Hastalık Yükü Çalışması, hastalıklarda beslenmenin önemini ortaya koydu. Yapılan çalışmaların ışığında sizin için bir besin listesi hazırladık!
1-Meyve
Araştırmalar, yeterince meyve yememenin hastalıkları tahmin etmede en büyük başarıya sahip faktörlerden biri olduğunu tespit etti. Nasıl mı? Basitçe açıklayacak olursak, bu durum meyvelerin rengiyle ilintili. En yüksek antioksidan özelliklere sahip meyveler baharatlardan sonra ikinci sırada.
- Baklagiller
Dünyanın her yerindeki popülasyonlardan bireylerin diyetleri üzerine yapılan araştırmalar, baklagillerin yaşlı insanlarda hayatta kalmanın en önemli belirleyicilerinden biri olduğunu işaret ediyor. Türüne bakılmaksızın, baklagil alımının, her 20 gram fasulye için ölüm riskinde yüzde 8’lik bir azalmayla daha uzun bir ömürle doğrudan ilişkili tek gıda faktörü olduğu bulundu.
- Kuruyemiş
Her gün sadece bir avuç kuruyemiş yemek, yalnızca kalp hastalığı ve diyabet gibi kronik hastalık riskinin önemli ölçüde azalmasıyla ilişkili değil. Aynı zamanda kuruyemişlerin vücuttaki oksidasyon, kan şekeri seviyesi ve LDL’yi düşürdüğü de biliniyor.
- Tohumlar
Tohumlar, mükemmel lif ve omega-3 yağ kaynaklarıdır ve önemli miktarda çoğu yemeğe eklenebilirler. Özellikle Chia tohumlarının, yemekle birlikte veya yemekten hemen sonra tüketildiğinde kan şekeri seviyelerini hafiflettiği ve ayrıca kandaki iltihaplı kimyasalların seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğu biliniyor.
- Hurma
Hurma, yüzde 80 oranıyla, gezegendeki en yüksek şekerli yiyeceklerden biri. Yüksek şeker içeriğine rağmen, glisemik indekste şaşırtıcı derecede düşük puan alıyor. Bu da kan şekeri seviyeleri üzerinde dramatik bir etkiye sahip olmadığını, ayrıca ve trigliserid ve antioksidan stres seviyelerini iyileştirdiklerini gösteriyor.
- Turpgiller
Turpgiller, sülforafan bileşene sahip. Bu da beynimizi ve görme yeteneğimizi korumaya yardımcı oluyor.
- Tam Tahıllar
Günlük tam tahıl porsiyonları, bağırsak floramızın korunmasına yardımcı oluyor. Bu, lif kolonda parçalandığında ve bir çeşit zincirleme reaksiyon başlattığında, kan dolaşımına çok sayıda faydalı madde salıyor.
- Baharatlar
Araştırmalar, biberiye veya zencefil gibi baharatların ve şifalı otların diyetimize dahil edilmesinin DNA hasarını yüzde 25 azaltabileceğini gösteriyor.
- Yeşil yapraklı bitkiler
Araştırmalar, daha yüksek miktarlarda yeşil yapraklı bitki tüketen bireylerin beyindeki yaşlanma sürecini yavaşlattığını gösteriyor. Yaşlandıkça beyne giden kan akışının önemli ölçüde düşmesi kan damarlarımızın da genişlemesini engelliyor. Bu nedenle, ıspanak ve pazı gibi nitrat açısından zengin sebzelerin günlük tüketimi, bunama ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların önlenmesine destek oluyor.
Kaynaklar:
*The 15 Foods You Should Be Eating Every Single Day and Why
*https://www.blogteb.com/harvard-profesorunden-her-gun-tuketilmesi-gereken-5-besin/