Binlerce yıl önce Çin’de keşfedildi ve bugün hala hayatın tam ortasında. Çünkü o savaşı hiç son bulmayan bir gladyatör! Hastalıklara karşı doğal bir kalkan görevi gören mucize bir içecek yeşil çay! Kalp ve damar hastalıklarından kansere diyabetten cilde pek çok konuda sağlığımızı destekliyor. İşte yeşil çay mucizesi!
Obezite, diyabet, kalp ve damar hastalıkları ve kanser… 21. yüzyıl insanının sağlıklı kalmak için verdiği mücadele sürüyor. Bu mücadeleyi desteklemek için doğanın sunduğu kaynaklardan faydalanmak ise oldukça önemli. Yeşil çay da bu destekleyici kaynaklar arasında baş sıralarda yer alıyor.
Yeşil Çayın Hikayesi
Yeşil çay, MÖ 3000 yıllarında Çin’de keşfedildi. Budist rahipler çay içme geleneğini Japonya’ya taşıdılar. Eski zamanlarda bile çayın birçok tıbbi özelliği olduğuna inanılıyordu. 1211’de Japon Zen rahibi Yeisai, “Çay ve Sağlığın Teşviki” olarak tercüme edilen “Kitcha-Yojoki” kitabını yayınladı. O dönemde iç savaş patlak vermişti ve iki yüzyıldır çay içmek neredeyse unutulmuştu. Barış sağlandıktan sonra Yeisai, çay fabrikasını Japonya’ya yeniden getirdi. Hasat, üretim yöntemleri ve bunların birçok sağlıklı özelliği hakkında yazdı. Çayın “ilahi bir çare ve cennetin yüce bir armağanı” olduğunu ilan etti. Daha önce çay içmenin soylular ve rahiplerle sınırlı olduğu yerlerde, çay içmek artık genel nüfusa yayılıyordu. Shogun Sanetomo, aşırı ziyafetten hastalanınca, Yeisai’yi dua etmeye çağırdı. Budist başrahip dualarını çay ile tamamladı ve iyileştikten sonra şogun harika bir çay adanmışı oldu. Modern tıp, çayın sağlığa faydaları ile ilgili bu eski bilgeliği yeni yeni yakaladı.
Sağlık İçin Bir Kalkan
Obezite ve yakından ilişkili tip 2 diyabet, kalp hastalığı riskini önemli ölçüde artıran sağlık sorunları. Bir zincir gibi her biri diğerini kendine doğru çekiyor. Yeşil çay ise, hastalık yükünü azaltmada rol oynayabilecek birçok kimyasal bileşik içeriyor. Bazı araştırmalar, kilo kaybı için etkili olduğu düşünülen kimyasalların aksine diyete yeşil çay eklemenin daha faydalı olduğunu söylüyor.
Yeşil çay, vücut ve zihin önem taşıyan antioksidanlar ve besinlerle yüklü. Ağırlığının yaklaşık yüzde 20-45’i polifenol olduğundan iltihap azaltmada etkili ve kansere karşı da koruyucu etkisi var. Ayrıca yeşil çay, Linoleik asit, kuersetin, aginenin, kafein, birçok farklı amino asit ve enzim, kalsiyum, magnezyum manganez, demir ve çinko gibi birçok koruyucu bileşik içeriyor.
Faydaları Neler?
*Yeşil çay meme, mesane, yumurtalık, bağırsak, yemek borusu, akciğer, prostat, cilt ve mide gibi çeşitli kanser türlerinin gelişme olasılığını azaltmaya yardımcı oluyor.
*Kardiyovasküler hastalıklar için bazı temel risk faktörlerini ortadan kaldırmayı destekliyor. İçeriğindeki polifenolik bileşiklerden olan kateşinler koruyucu etki sağlıyor.
*Toplam ve kötü (LDL) kolesterolü düşürmeye yardımcı oluyor. Kandaki antioksidan kapasitesini anlamlı şekilde arttırarak, LDL partiküllerini oksidasyondan koruyor.
* Yapılan bazı kontrollü denemelerde, yeşil çayın, insülin duyarlılığını artırdığı ve kan şekeri seviyelerinde hafif bir azalmaya neden olabileceği görüldü.
*Yeşil çayın içinde bulunan antioksidanlar, özellikle EGCG adlı bileşik, metabolizma hızını artırıp, kilo vermenize yardımcı olabiliyor.
*Antioksidan ve antienflamatuar özelliklerinden dolayı cildinizin daha sağlıklı olmasını destekliyor.