Gün geçtikçe sağlıklı beslenme bilinci artıyor ve insan toprağa daha fazla dönüyor! Çünkü sağlık büyük oranda topraktan geliyor. Özellikle de adını sıkça duyduğumuz “tam tahıllar”dan… Buğday, çavdar, pirinç, yulaf veya arpa gibi tahıl mahsullerinin tohumları aslında binlerce yıldır sofralarda ve temel besin maddesi. Peki, onları bu kadar önemli hale getiren ne? Sağlığımıza olumlu etkileri bulunan tahıllara sofranızda daha fazla yer açmaya hazır olun!
Günümüzde, tam tahıllardan yapılan yiyeceklerin sağlığımıza olumlu etkilerde bulunduğu en sık duyduğumuz bilgilerden biri. Kepekli tahıllar, içerdikleri birçok ayrı besin ve biyoaktif bileşik (fitokimyasallar olarak da adlandırılır) ile ilgili pek çok fayda sağlıyor. Kapsamlı araştırmalar, tam tahıllı gıdaların düzenli tüketimi ile kalp hastalığı riski, belirli kanser türleri, tip 2 diyabet ve vücut ağırlığı yönetimi arasında önemli bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor.
Kalp-damar hastalıkları riski azalıyor
İlk gözlemsel çalışmalar, sürekli olarak, günde üç veya daha fazla porsiyon tam tahıl alan bireylerin, bu gıdaları daha düşük tüketen kişilere kıyasla yüzde 20 ila yüzde 30 daha düşük kardiyovasküler olay riskine (kalp hastalığı veya felç) sahip olduğunu gösteriyor.
Kolorektal kansere doğal kalkan
Bilimsel kanıtlar, yüksek miktarda diyet lifi, özellikle tahıl lifi ve tam tahıl alımının, kolorektal kanser riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu işaret ediyor. Yapılan çalışmada alışma, günde tüketilen her 10 gr tahıl lifi veya tüketilen her 90 gr (üç porsiyon) tam tahıl için, kolorektal kanser riskinde sırasıyla yüzde 10 veya yüzde 20 azalma olduğunu buldu. Benzer şekilde, 40 binden fazla erkeğin katıldığı büyük bir prospektif gözlemsel çalışma, tam tahıl tüketiminin, özellikle kolorektal kanserden daha düşük bir ölüm oranı ile ilişkili olduğunu ortaya koydu. Avrupa Kanser Örgütü, kanserin önlenmesinde tam tahılın önemini kabul ediyor ve bol miktarda tam tahıl içeren bir diyeti teşvik ediyor.
Diyabetten koruyor
İlk gözlemsel çalışmalar, en az tam tahıl, kepek ve tahıl lifi tüketen kişilerde, en düşük tüketenlere kıyasla sürekli olarak yüzde 20 ila yüzde 40 daha düşük tip 2 diyabet (T2D) riski olduğunu gösterdi. Alman Beslenme Derneği tarafından yapılan bir inceleme, ileriye dönük gözlemsel çalışmaların tutarlı bir şekilde, tahıl ürünlerinden tam tahıl ürünleri veya diyet lifi alımının daha düşük bir riske oranını işaret ediyor. Buna göre, günde 48-80 g tam tahıl tüketenlerde (3-5 porsiyona eşdeğer) en düşük alım miktarına sahip olanlara kıyasla yüzde 26 daha düşük T2D riski bulunuyor.
Tahılların Diğer Faydaları
Tam tahıllı yiyeceklerin faydaları saymakla bitmez. Tüm bunların yanı sıra özetleyecek olursak şu faydaları sıralamak gerekir:
*Dünyada giderek yaygınlaşan obeziteye karşı önleyici bir etkiye sahiptirler.
*Posa yönünden zengin oldukları için bağırsak işlevlerini düzenlerler.
*Kolesterol seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olurlar.
*Ortalama yaşam süresini uzatırlar.
Kaynaklar:
*https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/whole-grains-updated-2015