Vejetaryen beslenme mi, keto mu; vegan beslenme mi, düşük karbonhidrat mı? Beslenme savaşları üzerine yapılan araştırmalarda uzmanlar bitkisel bazlı bir diyetin daha doğru bir seçim olabileceğini öne sürüyorlar.
Beslenme şekilleri üzerine yapılan çalışmalardan birinde 20 yetişkin, 28 gün boyunca, 2 farklı beslenme gruplarına ayrıldı. İki farklı beslenme modeli, isteğe bağlı ve dönüşümlü olarak uygulandı.
Bir gruptaki katılımcılar düşük yağlı, bitkisel bazlı diyet ile beslenirken; diğer gruptaki katılımcılar düşük karbonhidratlı, ketojenik diyet ile beslendi.
Katılımcılara, ihtiyaçlarından çok daha fazla yiyecek sunuldu ve istediklerini seçerek yemeleri, ayrıca kilo vermeye veya başka bir şey yapmaya çalışmamaları, sadece normal davranmaları söylendi.
Parametreler ölçülürken birincil sonuç, katılımcıların kaç kalori aldığı oldu. Bitkisel diyet modeli ile beslenen katılımcıların ortalama 700 kalori daha az tükettiği görüldü. Bunun nedeni az yağlı diyetin enerji yoğunluğunun çok daha düşük, keto diyetinde alınan kalorininse daha yüksek olmasıydı.
Peki katılımcılar, az yağlı diyette daha çok kilo mu verdiler?
Garip bir şekilde hayır. Aslında, düşük karbonhidrat diyeti uygulayan kişiler daha fazla kilo verdiler. Karbonhidrat olmadan, glikojen depoları parçalanıp su salarlar ve idrarla vücuttan atılırlar. Karbonhidratlar, yağ birikimine yol açan insülin salgılanmasını artırırlar ve bizi yemek yeme, insülin salgılama ve daha fazla yemek yeme kısır döngüsüne hapsederek obeziteye yol açarlar.
Ancak ketojen diyetle beslenen katılımcıların kilo kayıplarının çoğunlukla kas kütlesinden olduğu gözlemlendi ki bu da daha yüksek protein alımı olduğu düşünüldüğünde, garip bir sonuçtu. Düşük yağlı gruptaki daha hafif kilo kaybı, çoğunlukla yağ kütlesindeki kayıptan kaynaklanıyordu.
Düşük karbonhidratlı keto diyet modelini seçenlerin, ideal bir şekilde zayıflayamadıkları, çünkü kilo kayıplarının, yağ dokusunda daha az gerçekleştiği görüldü.
Diyetler arasında çok belirgin bir kilo kaybı farkı olmadığı da görüldü. Ancak, diyetin sadece toplam kaç kilo verdirdiği değil, verilen kilonun nereden gittiği de önemli. Düşük yağlı, bitkisel temelli diyetler ile kaybedilen kilonun yağdan oluşu, bu diyet modellinin kilo vermek için daha sağlıklı bir yöntem olduğunu gösteriyor.
Her iki grubun da kilo vermesi dikkat çekici
Burada her iki grubun da kilo vermesi dikkat çekici. Belki de bakılması gereken, bu diyetlerde neyin farklı olduğundan çok neyin aynı olduğudur.
İşlenmiş gıda içermeyen, makrobesin içeriği ne olursa olsun, gerçek besinlerden oluşan ve aslında çoğumuzun evindeki kilerini yansıtmayan beslenme şekilleri daha sağlıklı. Belki de amaç, kendimizi bir makro besin ögesini diğerine tercihe mahkûm etmek değil, ihtiyacımız olandan daha fazla yememizi sağlamak için özel olarak tasarlanmış gıdalardan uzak tutmak olabilir.
Kaynak:
https://methodsmanmd.medium.com/the-keto-vs-plant-based-diet-showdown-at-the-nih-1805cc1f7799