Kedilerin büyük, küçük, şekilli, şekilsiz, sığabildikleri her yere girmeye bayıldıkları bir sır değil.
Sosyal medya, kendilerini karton kutulara, sepetlere, valizlere, çekmecelere, vazolara ve plastik saklama kaplarına sıkıştıran kedi görüntüleriyle dolu. Bazıları bir banyo lavabosuna kıvrılırken diğerleri ayakkabıları, kâseleri, alışveriş çantalarını, kahve fincanlarını, boş yumurta kutularını ve diğer küçük, sınırlanmış alanları tercih edebiliyor.
Büyük kediler de ev kedileriyle aynı özellikleri paylaşıyor. Korunan tabiat alanlarında yaşayan büyük kedilere karton kutular verildiğinde, onların da kutuların içine girdikleri ve harika zaman geçirdikleri görüldü.
Yaptıkları diğer birçok tuhaf şey gibi, bilim insanları bu kedi gizemini de henüz tam olarak çözebilmiş değil.
Bu davranışın hayvan içgüdüsü tarafından yönlendirildiği ve pusuya düşmüş yırtıcılar olarak, saklanabilecekleri, avlarını gözlemleyebilecekleri, kendilerini güvende hissedebilecekleri kapalı yerlere çekildikleri düşünülüyor.
Yeni bir çalışma kedilerin, iki boyutlu kare yanılsaması şekillerin içine oturma olasılığının daha yüksek olduğunu ve bu durumun onların, görsel yanılsama algısı hakkında daha fazla fikir verebileceğini ortaya koydu.
Kedilerin içine oturmaya mecbur hissedip hissetmediğini görmek için araştırmacılar, kedi sahiplerinden oturma odalarının zeminlerine farklı şekiller yerleştirmelerini istedi. Bazıları yerde banttan bir kare oluştururken, diğerleri Kanizsa yanılsaması olarak bilinen optik bir illüzyon oluşturdular. Bir karenin dört köşesini oluşturuyormuş gibi görünecek şekilde yerleştirilmiş dört “pac-man” benzeri şekilden oluşan sahte kareler, 90 derecelik açılarla kesilmiş dört daire kullanılarak yapıldı.
Kediler odaya girerken filme alındı ve araştırmacılar, kedinin şekillerden birinde en az üç saniye oturup oturmadığını not ettiler. Toplamda 500 kedi test edildi, ancak yalnızca 30 kedi sahibi deneyi altı gün boyunca tamamladı. Dokuz kedi sürekli olarak şekillerden birine oturmayı seçti. Bu dokuz kedi normal kareye sekiz kez, mükemmel Kanizsa karesine yedi kez ve şekilsiz Kanizsa alanına yalnızca bir kez oturdu.
Kedilerin Kanizsa illüzyonunu, neredeyse kareyi seçtikleri sıklıkta seçtiği görüldü.
Araştırmanın çıkarımlarına göre, mevcut bulgular, kedilerin optik illüzyonlara duyarlılığına ilişkin önceki araştırmaları doğrular nitelikte olduğunu ortaya koyuyor.
Stres bir neden olabilir
Bunun birden fazla nedeni olabilir ancak kediler için, stresli şartlar altındayken bir kutu veya diğer bir kapalı ortamda bulunmanın kedi davranışı ve fizyolojisi üzerinde derinden etkileri var gibi gözüküyor.
Bazı araştırmacılar, kedilerin kapalı bir alanda saklandıklarında hissettiği benzer bir güvenlik ve emniyet duygusu sağlayabileceğinden şüpheleniyor. Bu tüylü dostlarımız, kapalı alanlarda daha rahat ve daha güvende hissediyorlar.
İşte artık nedenini biliyorsunuz! Kutular yalıtan, gerginlik dindiren, kedilerin saklanabildiği, rahatlayabildiği, uyuyabildiği ve birlikte yaşadıkları, ne yapacağı belli olmayan biz devasa maymunlara karşı sinsi saldırılar düzenleyebildiği alanlardır.
Kaynak: