Beslenmemiz kilomuzu, ruh halimizi, cildimizi, enerji seviyemizi ve neredeyse diğer her şeyi etkiliyor. Bu durum, yediklerimiz ve hormonlarımız arasındaki bağlantıdan kaynaklanıyor. Dolayısıyla diyetimizin kalitesi, aldığımız kalori miktarından daha önemli.
Hormonlar ve önemleri
Hormonlar, vücudunuzda çeşitli işlevlerden ve süreçlerden sorumlu olan karmaşık kimyasallar.
Üretilen hormon, salgılandığı beze ve yönlendirildiği organ veya dokuya bağlı.
Hormonlarınızın bir görevi de size ne zaman yiyeceğinizi ve ne zaman yemeyi bırakacağınızı söylemek.
Bazı yiyecekler hormonlarınızın düzgün çalışmasını engelleyebilir.
Yediklerinizin hormonlarınıza etkisi
Beslenme ve hormonlar arasındaki bağlantıya örnekler:
Ghrelin ve Leptin
Ghrelin sizi acıktığınızı söyleyen hormon. Sindirim sisteminin içinde salgılanır.
Leptin ise tokluk hormonu. Vücutta bulunan yağ hücreleri tarafından ve az miktarda da mide, kalp gibi organlardan salgılanıyor.
Yapay tatlandırıcı gibi kimyasallar ghrelin salınımını artırıyor, bu da şekeri arzulamanıza ve aç hissetmenize neden oluyor. Yüksek yağlı besinler, leptin sinyallerinin bozulmasına ve tokluk hissinin beyine iletilmemesine neden oluyor.
İnsülin ve Glukagon
Kan şekeri seviyelerini düzenlemekten sorumlu hormonlar olan insülin ve glukagon da yediklerinizden etkilenebiliyor. Rafine karbonhidrat ve şeker bakımından zengin yiyecekler, insülinin çok sık salınmasına ve hücrelerinizin buna uygun şekilde yanıt vermeyi bırakmasına neden olur. Bu, tip 2 diyabet ve obezitenin habercisi olan insülin direnci olarak bilinir.
Kortizol
Kortizol, stresle ilişkili bir hormon. Stresli hissettiğinizde, sindirimi ve diğer vücut fonksiyonlarını durduran kortizol aniden yükselir. Zihinsel olarak stresli hissetmeseniz bile, diyetiniz fizyolojik strese neden olabilir. Araştırmalar şeker, trans yağlar ve işlenmiş et gibi yiyeceklerin kortizol seviyelerini artırdığını gösteriyor.
Kortizol yükseldiğinde, evrimsel bir adaptasyon olarak yağ ve karbonhidrat metabolizmasını ve depolanmasını uyarır. Eğer hızla kilo alıyorsanız, bunun nedeni yüksek kortizol olabilir.
Triiodothyronine / tiroksin
Triiyodotironin / tiroksin farklı özelliklerinin yanı sıra metabolizmanızı, kalp atış hızınızı ve enerji seviyenizi düzenlemede önemli bir rol oynayan tiroid bezi tarafından salınıyor.
Tiroid hormon seviyeleriniz düşük olduğunda, metabolizma hızınız azalıyor ve kilo alımına, soğuk vücut ısısına, kabızlığa, kas güçsüzlüğüne ve su tutulmasına neden oluyor, bu duruma hipotiroidizm deniliyor. Öte yandan hipertiroidizm tam tersi etkileri gösteriyor.
Serotonin
Serotonin mutluluk hormonumuz. Ruh hali düzenlemesi, sosyal davranış, iştah, uyku, hafıza, cinsel dürtü ve sindirim için gerekli. Yedikleriniz, yukarıdakilerin tümünü etkileyen ve depresyon veya anksiyete ile ilişkili olan serotonin seviyenizi tüketebilir.
Araştırmalar, çok düşük karbonhidratlı diyetlerin serotonin seviyelerini tüketebileceğini gösteriyor.
Hem nicelik hem de nitelik
Yediklerinizin bileşimi kadar, miktarı da hormonal düzenleme için önemli.
Araştırmalarda çok düzenli yemek yemenin hormonlarınız üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu ve onları daha çok çalışmaya zorladığı gözleniyor. Aralıklı oruç diyetinin birçok hormonal dengesizliğe çözüm olduğunu iddia etmelerinin nedeni de bu.