Yeni bir araştırma, yavru köpeklerin parmakla gösterme hareketini anlayabildiklerini ve bu yeteneğin güçlü bir genetik temele sahip olduğunu gösteriyor.
Köpek sahipleri, köpeklerine bir tavuk parçasını veya sopayı işaret ederek göstermeyi çok etkileyici bulmayabilirler. Ancak bu basit hareketi takip etme yeteneği, sadık dostlarımızı hayvanlar aleminde nadir bir konuma yerleştiriyor.
Köpeklerle insanlar arasındaki bu özel bağ, insanların yüzyıllardır köpekleri evcilleştirmesi ile oluştu.
Arizona Üniversitesi araştırmacıları, köpeklerle yaptıkları araştırmada onların iletişim yeteneklerini test ettiler. Araştırma, insanlara çok az maruz kalan 8 haftalık köpek yavrularının bile işaretle gösterilmeyi anlayabildiğini ve bu yeteneğin yanı sıra, insan yüzlerine dikkat etme eğilimlerinin olduğunu buldu. Araştırmacılar, köpeklerin bu özelliklerinin genetik temelli veya kalıtsal olduğunu ve onların insanlarla iletişim için biyolojik olarak hazır doğduklarını söylüyorlar. Köpeklerin sosyal zekâsı için genetik bir temel bulmanın, onların nasıl evcilleştirildiklerine ve nasıl daha iyi hizmet köpeklerinin yetiştirilebileceğine yardımcı olabileceğini de ekliyorlar.
Engelli bireyleri veya travma sonrası stresten mustarip olanları desteklemek için hizmet köpekleri yetiştiren kuruluş, 375 adet sekiz ila on haftalık Labrador Retriever ve Golden Retriever yavrusunun, sosyal biliş özelliklerinin öğrenilmiş mi yoksa doğuştan mı olduğu sorusuna 4 test görevi ile cevap vermeye çalıştı.
İlk iki görev, yavruların insan hareketlerini anlama yeteneklerini değerlendirmeyi amaçlıyordu. Her iki görevde de yavrular yüzde 67 doğru seçimi yaptılar. Bu denemelerdeki doğruluklarda, insan hareketlerinin belirleyici faktör olduğunu öne sürüldü. Sevimli yavruların yetişkin köpekler kadar insan hareketlerini takip edebildikleri söylendi.
Üçüncü görevde, köpeğe bakarken 30 saniye boyunca konuşan birisiyle, yavruların insan yüzlerine dikkat etme eğilimi ölçüldü. Süre ortalama altı saniyeydi. Yetişkin köpekler insanlarla daha fazla göz teması kurma eğiliminde olduklarından, onların insan yüzleriyle daha fazla ilgilenmeyi zamanla öğrendiklerini düşündürdü.
Final testlerinde köpeklere, insanların yardımı olmadan başaramayacakları görevler verildi ve neredeyse bütün köpeklerin eğitmenlerden yardım istediklerini belirten hareketler sergiledikleri gözlemlendi.
Araştırmacılar daha sonra sonuçları, her bir hayvan hakkında kapsamlı soy bilgisi ile birleştirdi. Bu da araştırma ekibinin her bir köpeğin soy ağacının, dolayısıyla da altta yatan genetiğinin, diğer faktörlerden daha iyi bir istatistiksel açıklama sağlayıp sağlamadığını değerlendirmesine izin verdi.
Bu araştırmanın, evcilleştirme hikayesinin eksik bir parçasını potansiyel olarak doldurmanın ötesinde, bu sosyal becerilerin genetik temelini belirlemenin, daha da başarılı hizmet köpekleri yetiştirilmesine yardımcı olabileceği söyleniyor.
Araştırmacılar, onların bu komutları anlama yetisine genetik olarak nasıl sahip olduklarını tam olarak anlamamış olsalar da ilerideki çalışmalarda bunların da ortaya çıkma ihtimalinin oldukça yüksek olduğu belirtildi.
Sonuç olarak, aslında yüzyıllardır bizimle birlikte olan sadık tüylü dostlarımız, zaten doğdukları andan beri bizi anlıyorlar.
Kaynak:
https://www.smithsonianmag.com/science-nature/puppies-are-born-ready-communicate-humans-180977881/