Oturmanın zararlarını artık hepimiz biliyoruz. Oturmanın zararlı etkilerine her türlü fiziksel aktivite ile karşı koyabiliriz.
Egzersiz yapmak zor, haklısınız. O yüzden vereceğimiz haber size iyi gelecek: Yeni bir araştırmaya göre, bahçeyle uğraşmaktan dans etmeye, yürümekten spor yapmaya kadar her türden fiziksel aktivite, oturmanın olumsuz etkilerini ortadan kaldırabilir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün bildirisine göre, düzenli fiziksel aktivite, kalp hastalığını, tip-2 diyabeti, kanseri önlemeye yardımcı olmanın yanı sıra, depresyon, anksiyete, bilişsel gerileme semptomlarını azaltmanın, hafızayı iyileştirmenin ve beyin sağlığını korumanın anahtarıdır.
Aktif olmak hayatınıza yıllar eklemeye yardımcı olabilir.
Oturmanın etkilerine karşı koyma
Yapılan çalışmalar, günde 10 saat veya daha fazla oturmanın, diğer 14 saati de nispeten hareketsiz olan insanlar için, erken ölüm riskini önemli ölçüde artırdığını buldu.
Yine bu kadar oturup aynı zamanda her gün yaklaşık yarım saatlik fiziksel aktiviteleri olanlar, bu makûs kaderden kaçabilirler.
Haftada 2,5 ila 5 saat, hızlı yürüme, dans etme veya bahçeyi süpürme gibi orta düzeyde fiziksel aktivite veya 75 ila 150 dakika arasında, bisiklete binme, koşma, yüzme, merdiven çıkma gibi yoğun aktivite ve en az iki seans kuvvet antrenmanı kombinasyonuyla önemli faydalar elde edilebilir.
Gezinti gibi sıradan hafif aktiviteler, bu yeni önerilerde açık bir şekilde yer almasa da araştırmacılar, herhangi bir yoğunluk seviyesinde yapılan fiziksel bir aktivitenin, hiç olmamasından daha iyi olduğunu söylüyorlar.
Sıfırdan başlayarak yapılan herhangi bir hareket sayesinde, insanlar beyin ve vücut sağlıklarını önemli ölçüde koruyabilirler.
– 65 yaş ve üstü kişiler, haftada en az üç gün, orta veya daha yüksek yoğunlukta denge ve kuvvet antrenmanına odaklanabilir.
– Hamile kadınlar, hamilelikleri boyunca ve doğumdan sonra fiziksel olarak aktif olmalı ve hem aerobik hem de kas güçlendirici faaliyetler yapabilir.
– Çocuklar ve ergenler, günde ortalama bir saat, orta-şiddetli fiziksel aktivitede bulunabilir.
– Daha önce hiç egzersiz yapmamış olanlar, gün aşırı 10 dakika gibi sürelerle başlayabilir. Bunu zaman içinde en az 30 dakika olacak şekilde artırmak yararlı olabilir.
– Egzersiz öncesinde kaslar ısıtılmalıdır.
Bilinçsizce yapılan aşırı egzersiz de sağlık için hareketsizlik kadar zararlıdır.
Pandemide oturmayın!
Pandemi günlerinde de insanlar hala sağlıklarını koruyabilir ve fiziksel hareketsizliğin zararlı etkilerini telafi edebilirler. Merdiven çıkmak, çocuklarla veya evcil hayvanlarla aktif oyun oynamak, dans etmek veya çevrimiçi yoga, pilates derslerine katılmak gibi çok sayıda iç mekan seçeneğinden faydalanabilirler.
Hangisini seçerseniz seçin, biraz egzersiz yapmanın hiç yapmamaktan daha iyi olduğunu ve ne kadar zinde olursanız aynı derecede iyi hissedeceğinizi unutmayın.
Hareketli bir hayat planı da pek çok pozitif yönüyle birlikte gelir.
Kaynak:
https://robertroybritt.medium.com/why-you-need-to-get-off-your-butt-right-now-81f52835e40