Yeşil Biber Sosu
Malzemeler:
- 500 g. Sivri biber iri kıyılmış,
- 500 g. Domates, zar doğranmış, kabuksuz, çekireksiz
- 125 g. Sızma zeytinyağı
- 125 g. Sirke
Yapılışı:
- 1- Bir tencereye zeytinyağ ve sirkeyi koyup, kaynatın.
- 2- Biberleri ekleyip, sarardığı zaman rendelediğiniz domatesleri ekleyin.
- 3- Karışım suyunu biraz çekene kadar kaynatın.
- 4- Bu şekilde veya püre yaparak bir kavanoza koyup, buzdolabında saklayınız.
Not: Acı biber kullanabilirsiniz. Arzuya göre tuz ve karabiber ilave edebilirsiniz. Buzdolabında uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Acılı Sos
Malzemeler:
- 300 g. soyulmuş domates, ince kıyılmış, kabuksuz, çekirdeksiz,
- 5 adet fesleğen yaprağı, ince kıyılmış,
- 2 adet acı kırmızı biber, ince kıyılmış,
- 3 diş sarımsak, ince kıyılmış,
- 4 g. tuz
Yapılışı:
- Sarımsak ve kırmızı biberi bir tavaya koyup, az yağla ateşte biraz yumuşatın.
- Fesleğen yaprakları ile domatesleri ilave edin.
- Tuzunnu ekleyip tencerenin kapağını kapatıp, 15 dakika pişirin.
- Sos hala çok sıvı ise, tekrar kapaksız olarak ateşe koyup, kıvamına gelince bir kaşık sızma zeytinyağı ekleyin.
Not: Bu sosu et yemekleri ve makarnalarda da kullanabilirsiniz.
Acı Biber Sosu
Malzemeler:
- 2 adet Taze kırmızıbiber
- 5 adet Taze yeşilbiber
- 6 adet Tane beyazbiber
- 6 adet Tane karabiber
- 1 tatlı kaşığı Tane kimyon
- 1 tatlı kaşığı Tane kişniş
- 1 çay kaşığı Toz yenibahar
- 3 diş Sarımsak
- 1 adet Limonun suyu
- 200 g. Sızma zeytinyağı
- 100 g. Ayçiçek yağı
- 1 çay kaşığıTuz
Yapılışı:
1- Yukarıdaki baharatları bir robota veya havana koyup, irice çekilir veya dövülür. Sarımsak tuzla ezilir, tüm malzeme yağ ve limonsuyu ile karıştırılarak cam bir kavanozda saklanır.
Not: Izgara etlerde, av etlerinde, balıkta ve beyaz ette, pişme esnasında bir çay kaşığı kullanılır. Tüm et yemeklerinde kullanabilirsiniz.
Kaynak: Türkiye Köfteleri Kitabı – Pınar Et