Yemeklerde acıyı tercih eder misiniz? Cevabınız hayır ise bir kez daha düşünün çünkü yapılan bilimsel çalışmalar aynı kaloriyi alan kişilerden acılı yemek yemeyi tercih edenlerin daha kolay kilo verdiklerini söylüyor.
Diyet yapıyorsunuz ve sizinle beraber diyete başlayıp da aynı yiyecekleri tüketenlerden daha az kilo veriyorsunuz. Belki de onların sırrı acılı yemek tercih etmeleridir hiç düşündünüz mü? Zira yapılan bilimsel çalışmalar yemeklerine acı ilave edenlerin etmeyenlere oranla daha hızlı kilo verdiklerini ortaya koyuyor. Peki ama neden?
Yüksek oranda kapsaisin içeren acı biber, bu özelliği sayesinde vücutta ısınmaya neden olur. Bazal metabolizma hızını yaklaşık %20 oranında artıran acı biber, bu sayede daha hızlı kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca acı biber içeren besinleri tüketen kişiler kendilerini daha uzun süre tok hissettikleri için daha az yerler bu da beraberinde kilo kontrolünü getirir. Çünkü kapsaisin beyne tokluk sinyali gönderilmesini sağlar. Stres hormonlarının azalmasına da yardımcı olan kapsaisin ağrılı iltihap, romatoid artrit, vazomotor rinit, alzheimer hastalığı
gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisine de fayda sağlar.
Düzenli tüketilmesi halinde kalp krizi ve inmelerin ilk sırada yer alan nedenlerinin başında gelen pıhtı oluşumunu engelleyen acı biber, kan dolaşımı düzenlemeye de yardımcı olur. Hepimiz biliriz ki acı biber tükettiğimizde gözümüz ve burnumuz sulanır. Acı biber balgam tükürük ve sümük gibi beden salgılarını artırarak vücuttaki bu salgılara bağlı tıkanıklığı ortadan kaldırır. .
Ancak siz siz olun yine de acı biberi dikkatli tüketin. Zira peptik ülserli kişilerin acı tüketmesinin sakıncalı olduğunu da ifade edelim.
Derleme kaynaklar: